Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 14:01 - Изкушенията се побеждават не по време на изкушаването, а много преди това. 84
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 949 Коментари: 1 Гласове:
5



Веднъж чух един проповедник от амвона да дава примери как според него можем да победим изкушението. "Представете си, че имате проблем с алкохола - каза той. - Отивате в магазина и си купувате бутилка вино. Връщате се в колата, махате тапата и я вдигате до носа си. Внезапно осъзнавате, че сте изкушаван!"

Е, и аз мисля същото!

След това проповедникът продължи: "Представете си, че имате проблем с наркотиците и влезете в контакт с продавач на дрога, за да си купите малко количество от най-силното вещество. Връщате се в апартамента, вземате спринцовката, нагрявате сместа и точно когато се готвите да си забиете иглата, осъзнавате, че сте изкушаван. Какво правите?"

Един от най-големите проблеми с изкушението е, че чакаме да настъпят моменти, подобни на описаните от този проповедник, и тогава се опитваме да решим какво да правим. Тогава обаче е твърде късно! Ако грехът започне в ума, а ние допуснем упованието ни в Христос да бъде нарушено, това означава, че сме му се поддали много по-рано. Ако греховете не са просто погрешни действия, а погрешни мисли, планове и желания (както вече отбелязахме в последните глави), тогава изкушението е било успешно, преди още да отидем в магазина за алкохол или при продавача на наркотици. Изкушението е станало грях, когато сме се съгласили с него в ума си. Планирането и извършването на последвалия грях са просто неизбежен резултат от вече извършения грях.

В "Мисли от планината на благословението" ни се казва: "Периодът на изкушението, при което човек извършва тежък грях, не създава това зло, което се е разкрило, а само развива или изявява онова, което е било скрито и латентно в сърцето. Човек е това, което мисли в сърцето си, защото от сърцето са изворите на живота (виж Пр. 23:7; 4:23)."

Ако не издържите теста по аритметика, истинският проблем е, че преди това не сте научили таблицата за умножение или просто не сте си изпълнявали ежедневните задачи. Ако внезапно откриете, че сте на червено в банката, истинският проблем е, че преди това не сте си попълвали правилно чековете или не сте смятали правилно. Ако се давите в дълбокия край на басейн, истинският проблем е, че преди това не сте научили да плувате в плитката част.

Хората със силна воля използват всякакви техники, за да се опитат да победят греха във времето на изкушение. Слабите опитват същите техники и откриват, че резултатът е същият. Проблемът не е в намирането на точните думи, с които да се молим, или песента, която да пеем във време на изкушение. Същността на проблема е дали Бог е източникът ви на сила, така че когато дойде изкушението Светият Дух да може да издигне бариера пред неприятеля.

Всеки метод, с който се опитваме да се насилим за добро поведение в момента на изкушение, ще съсредоточи вниманието ни към самите нас, а това е улица без изход. Единственият начин, по който някой може да победи греха и дявола, е да гледа към Исус, а не към собственото "аз". Дори силните откриват, че когато са отделени от Христос, не успяват да постигнат нищо повече от контролиране на външните прояви. Те не могат да променят желанията в сърцата си.

Когато Исус отиде при учениците Си в градината и ги намери заспали, каза им да станат и да се молят, за да не паднат в изкушение (Лука 22:46). Бяха ли изкушавани по това време? Да, бяха изкушени да заспят. Но това, което доведе до поражението им в часа на изкушение, бе фактът, че вече се бяха поддали на изкушението да пренебрегнат Божията сила. Именно затова, когато настъпи кризата, напуснаха Исус и се разбягаха.

В Евр. 4:16 ни се казва да "пристъпваме с дръзновение към престола на благодатта, за да придобием милост и да намерим благодат, която да помага благовременно". Твърде често мислим, че трябва да пристъпваме с дръзновение към престола на благодатта само във време на нужда. Вярно е, че Исус винаги ни приема, когато се обърнем към Него, но само ако търсим благодатта Му пред престола на благодатта сега, ще имаме благодат във време на нужда. Той винаги дава прощение от греха, но ако бъдем избавени от съгрешаване, това ще бъде защото сме отишли при Него за сила, преди още да е дошло изкушението. Получаваме победа, като се учим да пребъдваме в Него ден след ден, миг след миг.

 

"95 тезиса за оправдание чрез вяра" на Ма̀ртин Лутер:

image
icebarbi.blog.bg/drugi/2011/01/04/martin-luter.661793






Гласувай:
5



1. demar - Така си е...
14.01.2011 16:14
То затова си е казано " не пожелавай.... на ближния "
самата мисъл е грях...
Там някъде... в главата се поражда греха ...и там трябва да се борим с изкушението.
Нека ти е светъл денят...и мислите !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2122848
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031