Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2012 21:59 - Легенда ли е Приамовият град(Троя)?
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 13481 Коментари: 10 Гласове:
15

Последна промяна: 10.04.2019 18:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image


Поемите "Илиада" и "Одисея", шедьовър на древногръцката литература, са били винаги любимо четиво на хората и задължително четиво за учениците в гимназиите на Европа. Мнозина в недалечното минало са се запитвали; съществувала ли е в действителност Троя? Къде е златообилна Микена? Измислица ли е Одисеевият дом на остров Итака? Някои археолози предприели дори разкопки при селището Бунарбаши край Дарданелите, но те не дали никакви резултати. И така до началото на нашето столетие се е смятало, че двете поеми са прекрасни литературни произведения, без да се търси в тях някаква историческа основа.

Живяло в градчето Макленбург(Германия) едно момче на име Хайнрих Шлиман, син на беден пастор. Едничката радост в безрадостното му детство били двете книги "Илиада" и "Одисея", които баща му, сам влюбен в Омир, му подарил. Хайнрих ги четял, препрочитал, гледал ненаситно нарисуваните в книгите илюстрации. И започнал да мечтае да открие Троя, да намери златообилна Микена и гробницата на коварно загиналия Агамемнон. Детска мечта ще кажете? За какво ли не мечтаем, когато сме малки? А после си спомняме своите детски мечти със снизходителна усмивка! А животът не  бил особено снизходителен към бедния пасторски син. Шест деца, при това сираци, без майка! Хайнрих трябвало да напусне училище и да се погрижи за хляба си. Продавал като чирак в един колониален магазин сол, сапун и ракия, а вечер, убит от умора, след 11 часа работа  мечтаел в твърдото си легло да открие Троя.
Денем вдигал тежки бъчви с херинги на Хамбургското пристанище, а нощем в мансардната си стаичка, зъзнещ през зимата от студ и припадащ лете от жега, четял и учил, учил сам, без учител. Заветната мечта да открие Троя не го изоставила и по-късно, когато освен старогръцки език, изучил сам безупречно английски, френски, холандски, испански, португалски, италиански и руски. По-късно той се озовал в Петербург като представител на фирмата, където работел като дребен чиновник. Шлиман бил не само упорит самоук, но и сръчен търговец.

И ето бедността е зад гърба му, парите текат в касата му, а Шлиман мечтае само за едно - да има достатъчно средства , за да открие Троя. За тази цел той отива заедно с група златотърсачи в Калифорния и там, макар и болен от тифус, сам ръководел търговските си сделки.

image
Хайрих Шлиман

На 46-годишна възраст търговецът Хайрих Шлиман има вече достатъчно състояние да пристъпи към осъществяването на своята заветна мечта - да намери Троя.
През 1870 г. заедно с жена си, младата гъркиня София, и с Омир в "ръка" Шлиман се озовава край Дарданелите - там, където смята, че се е намирала Троя. Но къде всред тази хълмиста равнина се е издигал якостенният град на Приам? Изхождайки от Омир, с чудна прозорливост и логична последователност Шлиман се насочва към плоския хълм Хисарлък, наема работници и започва да копае там. Още при първите удари на кирките излизат отломъци от тухли и глинени съдове, които ясно показват, че хълмът крие останки от голям укрепен град.
Шлиман работи заедно с копачите от зори до залез, а нощем преглежда и сортира с жена си намерените находки.

Работата продължава години наред с много упоритост и търпение. След останките на римското градче, което се намирало на това място, той навлиза все по-дълбоко в недрата на хълма. Пласт след пласт се редят. И във всеки пласт - селища от различни епохи на историята. Шлиман разкопава девет селищни пласта.

image

Хълма "Хисарлък" с разкопките на древна Троя

Впоследствие се оказва, че са дванадесет, като най-долният е от новокаменната епоха с оръдия от изгладен камък, каквито са и най-старите находки на остров Крит. Става ясно, че този хълм крие останките на омировата Троя.
Но кой от тези открити девет селищни пласта е Приамовият град? Шлиман решава, че това е третият поселищен пласт, броен отдолу нагоре. Убеден, че е намерил Троя, че е осъществил заветната мечтата на живота си, Шлиман решава да прекрати разкопките.
Но ето че в утрото напоследния ден става нещо необикновено, нещо, което се случва само в най-фантастичните романи! Под лъчите на утринното слънце в пръстта блясва някакъв златен лъч. Шлиман отпраща бързо работниците, прикляка до стената, която всеки миг може да се срути отгоре му, и започва да рови пръстта с джебното си ножче. До вечерта в червения шал на София са прибрани две златни диадеми, 24 огърлици, 6 гривни, 60 обици, 4066 брошки-фибули, стотици пръстени, една златна чаша, тежка 600 грама, златно шише, няколко вази от сребро и мед, бронзово оръжие.
Шлиман се радва като дете. Той е убеден ,че е намерил съкровището на Приам, а може би на самата Елена!...И той си представя как всред суматохата на неочаквано и коварно завладения град, бягайки, слугите са изтървали тук съндъчето със скъпоценостите, а срутващите се стени са го погребали завинаги.
Новината за голямото откритие предизвиква сензация в целия свят. Името на Шлиман, което преди се произнасяло с насмешка, сега започва да се произнася с уважение. Някои несъобразности и грешки, които е направил Шлиман в датирането, са без сериозно значение. Специалистите-археолози ще ги поправят.

Шлиман извършил най-същественото - открил е Троя. Значи Троя е съществувала! Приамовият град не е легенда! Троянската война е исторически факт и Шлиман доказа това.


image
 
Макет на г.Троя от страницата на Ханрийх Шлиман. Архитектурния план да ви напомня за нещо? Да се сещате за подобни крепости  с Външен, Вътрешен град и Цитадела, из старите столици на България? Строени от едни хора от Североизток?




П.П. Реших да добавя едно видео, макар да няма български субтитри.  Този филм е един от най-сполучливите(заедно с "Елена от Троя") и точно предава написаното от Омир. Всичко е древнобулгарско и нравите и обичаите и до голяма степен и обстановката са пресъздали. Гърците нямат нищо общо с тия хора до този момент на събитията. Те ония древните имат повече общо с арийците от Източна Европа, днешните българи и особено със старото население на Балканите и Източното Средиземноморие.

На сцената личен двубой вместо битка. Самият Агарджа Дуло през 2-ри век и дори нашият Ивайло така са стигнали до властта.

Следва продължение








Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
14.05.2012 13:57
Не съм се интересувал и не знаех никакви детайли около и за Шлиман.
Благодаря ти за конкретиката, ще линкна постинга ти във вибокс7 и ще си запазя инфото!
цитирай
2. atil - Другото голямо име, което се свъ...
14.05.2012 14:33
Другото голямо име, което се свързва с критско-микенската(или някои я наричат - минойската) култура е Артър Евънз.Той е бил професионален учен, но "странна птица" според мнението на колегите си...Вместо да прекарва отпуските си в някое от именията на бащините си приятели в компанията на млади,забавни хора, както подобава на общественото му положение, той метвал на гърба си раница и скитал пеш или на кон из Англия и Европа, нощувайки в кръчми,селски колиби или хамбари. Така Евънз обиколил Румъния,Норвегия,Швеция, Финландия. На всичкото отгоре лично участвал във въстанията на християнските народи срещу турците и пишел пламенни статии в английските вестници, като нападал остро английските държавници, които поддържаха Турция.
Накрая продал всичко ,каквото наследил от баща си в Англия, и купил хълма Кефала на остров Крит, построил си къща и почнал да търси легендарния дворец на цар Минос...В разкопките Евънз вложи своята вяра в легендата, тридесет години от живота си и цялото си имущество. Усилията му обаче не бяха напразни. Той разкри двореца в Кносос и заедно с това нещо много по-значително - неизвестната дотогава критска култура.
Ето на такива хора като него ,като Шлиман, като египтолога Хауър Картър( и тия като тях в другите области на науката и политиката), човечеството дължи своите знания и прогрес...! А не на бюрократите и кабинетните плъхове.
цитирай
3. germantiger - ...
15.05.2012 01:33
И тези ги научвама от теб - имаш инфо и основание да сътвориш още доста постинги.
Друг е въпроса, че когато направиш връзката между да ги наречем "твоите" българи и Троя, то тогава автохтонистите ще поспорятс теб или ще замълчат както често го правят в твоя блог.
цитирай
4. atil - Ако е до "модата" на м...
15.05.2012 02:12
Ако е до "модата" на местния патриотизъм, тука тия не са изключение. Далеч преди тях тази мода върви по света. Когато се заговорило за етруските, веднага се появили учени в Италия ,които твърдяли, че те са местно население. Днес в Русия сред множеството теории има такава - "Великая Тартария - империя русов".А Атлантида и амазонките и до днешен не могат да си ги поделят на много места по света.
Тия тука наблягат на сходствата на тракийската култура с другите огнища на булгарските колонизации. Обаче! Факт неоспорим е че балканските траки никого не са завладявали и никъде не са ходили по света. Освен да помагат на Троя, или като съюзни войски на македонците и римляните.
Може би други фактори не са искали да стане известен факта за първоначалния тлъсък и генезис на световната цивилизация. Че това е продукт на древните булгари-арийци, народа от север. Затова там упорито мацат картите с бяла боя и пишат че живеели първобитни хора до към 2-3 век. Измислят нормански теории, робски теории за славяните а хуните ги направиха монголоидни човекоядци...А на базата на това че в Османската империя се говорело на турски и турците през средновековието били мюсюлмани, всичко тюркско беше низвергнато и зачеркнато като дивашко и варварско..И дори обявено за монголоидно...?!А ако се окаже че любимите им траки и древни македонци са говорели именно булгар-тюрки?! Също като "прабългарите" т.е . - булгарите - българи?! Ами то както им са били сходни и общи културите - така и езиците - и троянския и етруския и ахейския..Но не и гръцкия който се налага в този район подобно на булгар-арийския(славянския) тук. И как ли ще ги приемат тия неща ?! Щото ще им се наложи да ги приемат, рано или късно.
А ако ме питаш защо аз не приемам и не обичам сладките и приятни илюзии то отговора е много прост - като за прост човек от гората хванат... Първо тези неща ги сътворяват мръсни хора с цел подривна дейност и саботаж.А който им се противопостави те веднага го обвиняват в собствените си грехове.
цитирай
5. atil - Т. е. обратните хора обичат да ги ...
15.05.2012 02:18
Т.е. обратните хора обичат да ги обръщат нещата и да ги извращават. И то далеч не е само в лоното на историята! Но такива са и другите саботьори и подривни елементи ,като полуадаша - Атила, който е открит ренегат и турски емисар. Но поне открит а тия, същите като свирача от Хармелин ?! Такива са, това е германска приказка-легенда питай и ще ти я разкажат...
И второ човек взел за темел под краката си лъжата и заблудата от самото начало се обрича на неуспех и поражение. Затова тия съзнателно събират хората около себе си и ги водят от поражение към поражение и от крах към крах.Но през цялото време естествено приказките, доказателствата ,законодателствата са компетентни и професионални, даже европейски а не азиатски например... А после обвиняват кого? Българина.Държавата. И съветват да се махаме ,да се спасяваме.Няма оправия... Елементарно Уотсън.
цитирай
6. germantiger - ...
15.05.2012 15:21
Наскоро на лс ми предложиха фантастиката, че русия не била под татарско иго или владичество, то си било ехей обща държава..., споменаваш явно това в коментара си като извращаване!

"Колегата" Атила преди минути му писах коментар под постинга за еничарите, едва ли ще му "ареса'.
цитирай
7. atil - Ами имат руснаците някаква криза на ...
15.05.2012 17:09
Ами имат руснаците някаква криза на идентичноста ,подобно на македонците, но то така става ,когато ставаш ортак с дявола...Накрая тъпкано се връща. Затова писах тук за Волжка България - историята на двете страни е тясно свързана.Изучавайки едната ,научаваш много и за другата. Векове наред руските територии и племена са били в рамките на древнобулгарската държава а от 16 век Волжка България влиза в състава на Русия.
Но вместо да си учат историята и да си вадят изводи и поуки от нея ,те подобно на някои психопати тук, си създават множество научно-фантастични теории а освен социално-политическия феномен - Македонска република имат си там пък Татарска република(без татари) . Както в Македония там също материала за експериментите е български...
На тоя ренегат, аз също писах ,да каже на турците да си издялат надпис върху меджлиса(парламента). Че помаците са българи изповядващи исляма като своя традиционна религия. И понеже не са турци и нямат нищо общо с Турция, няма нужда да си учат религията на турски, може да си го правят и на български. Така че Турция да спре да се занимава с тях.
цитирай
8. atilla - Когато искаш да създадеш нация п...
20.05.2012 23:33
Когато искаш да създадеш нация първо създаваш национална история и идеал:- за справка Кемал Ататюрк, Забелязъл съм, че великите народи имат по един изкуствено някак създаден сателит: Германия-австрия, Франция-белгия, Русия-беларус, а БЪЛГАРИЯ -македония+(румъния-молдова)!?!, а и не само България граничи сама със себе си ами доколкото знам и Унгария, е как тогава в този КАРАШИК-МЮЗИК ЕКСТРА ДЖАЗ можем да се ориентираме при положение,че от юг едни гномчета, които всеки нарича с различни имена/ а и те не знаят какво са точно/, претендират че са създали едва ли не вселената и всичко останало?!?
цитирай
9. atil - Те са създали нещо на базата на това ...
21.05.2012 00:22
Те са създали нещо на базата на това което са заварили, но проблема е че са нарекли всичко преди тях - гръцко! А то не е. По нататък - повече. Като ги свикнали така а подир тях и сърбите и им станало навик. Та се наложи да идват самолетите на НАТО по едно време насам.Щото са ги свикнали да им дават и да им угаждат.И каквото си харесат за свое да им го признават. Пък било то и чужда история...
цитирай
10. atilla - Напълно съм съгласен!, а сега и б...
22.05.2012 17:30
Напълно съм съгласен!, а сега и братята румънци отново се занасят с нас, както и с братовчедите маджари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648384
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031