Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2010 00:04 - Речта заради, която убиха Джон Кенеди
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 3171 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази реч на американският президент Джон Кенеди е адресирана до "Американската асоциация на издателите на вестници". Тя е произнесена на 26 Април 1961 в хотел "Уолдорф - Астроия" в Ню Йорк. 



    " Самата  дума "тайна" е противоречаща на свободното и открито общество; и ние сме хора, които наследствено и исторически се противопоставяме на тайните общества; на тайните клетви и на тайните заседания. Ние решихме преди време, че опасността от прекаленото и неоправдано укриване на факти е далеч по-опасна. Дори днес, има малка полза в противопоставянето на заплахата от затворено общество чрез следене на неговите тиранични ограничения. Дори днес има малка полза от осигуряване на нашата нация, дори ако традициите не оцелеят с нея. И съществува огромна смъртна опасност, че обявената нужда от повишаване на сигурността, ще бъде определена от тези, които желаят да разширят значението й до краен предел на официалната цензура и укриване. Това аз не възнамерявам да разреша, докато е в рамките на моята власт. И никой служител на моята администрация, независимо от неговият ранг, висок или нисък, цивилен или военен не трябва да възприеме думите ми тази вечер, като извинение да цензурира новините, да потушава разногласията, да прикрива грешките ни. Или да откаже да даде на пресата и обществеността фактите, които заслужават да знаят.

Затова по целият свята се противопоставяме на монолитна и безкрупулна конспирация, която разчита на тайни средства за разширяване на своето влияние - на подмяна вместо агресия, подмяна на правителството вместо избирането му, принудителни заплахи вместо свободен избор, на нощни нападения вместо открита армия. Това е система, обхващаща големи материални и човешки ресурси обединени в гъста мрежа, високо ефективен механизъм, който включва военни, дипломатически, разузнавателни, икономически, научни и политически операции. 

Подготовките са скрити, не публични. Техните грешки се покриват, не се огласяват. Противниците се заглушават, а не възхваляват. Никакви разходи не са оспорвани, никакъв слух не е отпечатан, никаква тайна не е разкрита. Те ръководиха Студената война за кратко с военна дисциплина, с която нито една демокрация няма надежда или желание да съвпадне. 

Никой президент не трябва трябва да се страхува от обществено разглеждане на неговата програма. И от това разглеждане идва разбирането; а от това разбиране идва подкрепата или опозицията. И двете са необходими. Не искам вестниците да подкрепят Администрацията, на аз ви моля да ми помогнете в голяма задача да информираме и предупреждаваме американският народ. Имам пълната увереност в отговорността и предаността на нашите граждани независимо дали са напълно информирани.

Аз не само не искам да потуша спора сред читателите ви, аз го приветствам. Тази Администрация възнамерява да е безпристрастна към грешките си; както беше казал един мъдър човек. "Заблудата не става грешка, докато не откажем да я поправим ". Ние възнамеряваме да поемем пълната отговорност за нашите грешки; и очакваме да ни ги посочите, когато ги пропуснем.

 Без дебат, без критика нито едно управление и нито една страна не може да успее - и нито една република не може да оцелее. Затова атинският законодател Солон определил, за престъпник всеки гражданин, който не участва в дискусия. И затова нашата преса е защитена от Първата поправка, единствената дейност специално защитена от Конституцията. Не главно за развлича и забавлява, не да набляга на тривиалното и обикновеното, не просто "да дава на публиката това, което иска" - но да информира, да събужда, да отразява, да съобщава нашите заплахи и възможности, да показва кризите и нашият избор. Да води, формира,да образова и понякога дори да се разгневи.

И това означава, че правителството на всички нива, трябва да се запознае със задължението си да предоставя всяка възможна информация, отвъд най-ограничените граници на националната сигурност. И ние възнамеряваме да го направим ! 

  Така е и с пресата, тези които записват човешките дела, пазителите на съвестта, пратениците на новините, от които ние търсим подкрепа и съдействие. Уверен съм, че с ваша помощ човек ще бъде такъв, какъвто е роден да бъде: свободен и независим
.

 

 Пълният текст на английски език може да намерите на сайта на "Библиотека и музей Джон Кенеди". Тук на този адрес: http://www.jfklibrary.org/Historical+Resources/Archives/Reference+Desk/Speeches/JFK/003POF03NewspaperPublishers04271961.htm

P.S. Преводът е мой но мисля, че се справих прилично.



Гласувай:
7



1. misbis - BRAVO
26.03.2010 08:44
ТАЗИ РЕЧ НАИСТИНА МУ КОСТВА ЖИВОТА.НЕ САМО ЗАЩОТО СЕ ЗАСЕГНАХА ИНТЕРЕСИТЕ НА БИЗНЕС ВЪРХУШКАТА, А И ЗАЩОТО КЕНЕДИ ИСКАШЕ ДА ОПОВЕСТИ ВРЪЗКАТА НА ТАЗИ ВЪРХУШКА С РЕПТОИДНАТА ИЗВЪНЗЕМНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.
АМЕРИКАНСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ ИМАТ САМО 17 СТЕПЕН НИВО НА СЕКРЕТНОСТ. НАД ТЯХ СА ОЩЕ 28 НИВА. КОЙ ИМА ДОСТЪП ДО ТАЗИ ИСТИНА....Е ДЪЛГА ТЕМА, НО СТАВА ЯСНО,ЧЕ ПРЕЗИДЕНТИТЕ СА САМО ПИОНКИ В РЪЦЕТЕ НА ДРУГИ...
цитирай
2. анонимен - ХАХАХА
26.03.2010 12:27
Баш заради тази реч са го думнали, хаха, това почва да бие на рускоезичен сайт за конспирации :)

За рептилите просто нямам думи. Дори глупостите на сциентолозите за Зену са по-достоверни.

Но трябва да призная че това е малко по-качествено от повечето изцепки на автора-пълен малоумник.
цитирай
3. tomcat - Кенеди и Линкълн единствените с...
26.03.2010 15:54
Кенеди и Линкълн единствените свестни президенти на САЩ,всички знаем какво е общото между тях.
цитирай
4. polopot - до misbis
29.03.2010 23:10
Причините бяха много. Това, че е щял да изнесе данни за извънземните е една от версиите. Отнемането на монопола на ФЕД да печата долари. Съпротивата срещу ядрената програма на Израел. Желанието му да сложи край на войната във Виетнам. Провалът в Куба.
цитирай
5. misbis - do nr 4
30.03.2010 00:03
едното не противоречи на другото. Плановете за Куба,Израел,Виетнам са не само съпротива на обикновенни интереси. Кои стои зад тези интереси и защо. Темата наистина е по-дълбока...и наистина стига до рептилската раса и връзката и с елита.
Но е дълго за обяснение...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 904356
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930