Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 19:37 - Фамилията Алдобрандини
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 2273 Коментари: 0 Гласове:
6



Алдобрандини са италианска благородническа фамилия от Флоренция. Нейното Римско богатство става факт, когато Иполито Алдобрандини става папа, под името Папа Климент VIII. Той организира сватба, която свързва Алдобрандини с Римската фамилия Памфили. Допълнително, те са били свързани чрез сватбени съюзи с Фарнезе (Ранучио I, дук на Парма, се жени за Маргарита Алдобрандини) и Боргезе (откакто Олимпия Алдобрандини се жени за Паоло Боргезе). 

Фамилията също така дава своето има на Вила Алдобрандини на хълма Квиринал. Алдобрандини достигат върха на своята власт, когато Иполито Алдобрандини става Папа Климент VIII (1592-1605),  започва строителството на вилата. През 1600
Климент VIII придобива Орти Вители на хълма Квиринал и през  1601 дарява имота на своя племенник Кардинал Пиетро Алдобрандини. Старата сграда на фамилията Вители била съборена и започнал строежа на нова вила и градина. Вилата никога не е била семейна резиденция тъй като те притежават дори по-разкошни резиденции навсякъде в Рим. Вилата на хълма Квиринал служела основно за церемониални функции. 

По-известна  била Вила Алдобрандини във Фрескати. Позната още, като Белведере заради прелестното си местоположение с гледка към цялата долина до Рим, тя била  построена наново по заповед на Кардинал Пиетро Алдобрандини, на мястото на съществуващата сграда построена от Ватиканският прелат Алесандро Руфини през 1550. 

Семействата Дориа,Памфили, Ланди  и Алдобрандини се обединяват чрез сватби и се предава чрез опростеното име Дориа Пампфили( което сега е изчезнало след смъртта на Принцеса Ориета Дориа Памфили ). Картините на фамилията Алдобрандини и тяхната колекция от произведения на изкуството и мебели сега са в галерията Дориа Памфили в Рим.

Все пак фамилното име е живо, като разклонение на фамилията Боргезе, произлязло от сватбата на Олимпия Алдобрандини с Принц Паоло Боргезе през 17-ти век. Тази линия произлиза от Дон Камилио Боргезе, Принц Алдобрандини (1816-1902) като води до по-малкият брат Принц Боргезе и главата на тази фамилия. 

Княжеската фамилия сега се представлява от Принц Камилио Алдобрандини (роден 1945), негов наследник е Дон Клементе Алдобрандини (роден 1982). 

Други прочути членове на фамилията Алдобрандини са:


  •  Кардинал Алесандро Алдобрандини 
  •  Кардинал Бонифиацио Бевилакуа Алдобрандини,    чичо на папа Григорий XIV.
  •  Кардинал Иполито Алдобрандини - младши
  •  Силвесто Алдобрандини, баща на папа Климент VIII
  •  Кардинал Чинзио Пасери Алдобрандини, племенник  на Климент VIII, издигнат за Кардинал през 1593
  •  Кардинал Пиетро Алдобрандини, племенник  на  Климент VIII, издигнат до Кардинал през 1593

   Палацо Чиги в Рим.
imageПалацо Чиги е дворец или благородническа резиденция в Рим. Тя е била започната през 1562 от Джакомо Дела Порта и завършена от Карло Мадерно през 1580 за фамилията Алдобрандини. През 1961 става официално място за срещи на съвета на министрите. Палацо Чиги е официалната резиденция на италианският министър председател. 

image
 Алдобрандини Мадона (Гарваг Мадона) е картина на Рафаело  от 1510. Картината е била собственост на фамилията Алдобрандини, след това през 19 век е била в Англия в колекцията на Лорд Гарваг. 


 Вила Алдобрандини във Фрескати.
image

 


image  
Папа Климент VIII (Иполито Алдобрандини ) е използвал за основна тема неговият герб (ивица и звезда) за да декорира сградата. 

image


 Детайли от декорацията на Вила Алдобрандини.

 image
 Дори градината е декорирана с ивици и звезди. 
 
 imageГербовете на Климент VII
 в катедралата "Св. Йоан Латерански” в Рим. 

image

 image
 Гробницата на Кардинал Чинзио Алдобрандини в  църквата Сан Пиетро ин Винколи в Рим. 

image

 image
 
Олимпия Алдобрандини  с нейният съпруг Дейвид Рене  де  Ротшилд. 

  


 Източник: личен архив на автора




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 905505
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930