Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2011 15:02 - Защо кланът Кадафи ще остане на власт в Либия ? - коментар
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 1166 Коментари: 2 Гласове:
4



image "Мечът на Исляма" - Сейф ал Ислам е основният фаворит на Запада да осъществи реформите след края на гражданската война. 

  По всичко изглежда, че едва ли ще се стигне до някаква промяна в Либия. Към днешна дата позициите на клана Кадафи изглеждат повече от стабилни. Смазването на бунтовниците срещу режима е въпрос на време. Западът напълно изостави всякакви планове да оказва помощ на противниците на Кадафи. Това разбира се повдига въпросът каква беше причината за тази кратка гражданска война. На първо място това са политическите процеси в Северна Африка. Първо Тунис после Египет. Протести имаше дори в Мароко. Повече от ясно беше, че няма как в тази ситуация Кадафи да остане изолиран от събитията. Още повече, че според общото мнение в сравнение с него, президента на Египет беше направо "ангел". Не беше случаен и факта, че на страна на противниците на режима се сражавах бойци от Египет и Тунис. Това поне на пръв поглед подсказваше какъв трябва да е сценарият. Подкрепата, която противниците получиха се състоеше в политически декларации на някои държави от ЕС и преместването на един американски самолетоносач. Това повече от красноречиво подсказва, че никой не желае политическа промяна в Либия. Доколкото такава ще има тя ще бъде свързана най-вече с прехвърлянето на властта към сина на полковника - Сейф ал Ислам. Но кой е той и защо се ползва с подкрепата на Запада ?
За разлика от Кадафи, който определено може да се определи като човек от една отминаваща епоха, Сейф ал Ислам много добре се ориентира в сегашната обстановка. Той явно много добре разбира, че запада  преди всичко е капиталистическа система и едва след това идва нейната лъскава опаковка във формата на демокрация и евро-атлантически ценности. Именно това се оказва за момента най-силното оръжие на режима в Либия. Точно по тази причина либийските долари започнаха да се инвестират в италианската банка "УниКредит" и футболният клуб "Ювентус". Дори Франция имаше надежда да продаде изтребителите си "Рафал" (по простата причина, че до момента никой друг не ги е купил) на Кадафи. Това са само някои от официалните сделки, колко още милиарди от богатството на клана Кадафи неофициално е инвестирано на Запад може само да се предполага. В тези условия да се предполага, че западните политически лидери ще се противопоставят на страна, която захранва техните корпорации с милиарди нефто-долари е твърде трудна задача. Най-точният модел за тези отношения е Саудитска Арабия, която е инвестирала стотици милиарди долари само в САЩ. Точно по тази причина от Вашингтон винаги си затварят очите за това, което става в Рияд по отношение на така любимата им демокрация.
Всички надежди за изграждането на една нова Либия в момента са възложени на Сейф ал Ислам. Човекът, който през 2008 получи докторска степен от London School of Economics. А ректор на това учебно заведение е не някой друг, а единствената дъщеря на кралица Елизабет II - принцеса Анна. Точно това беше в основата на последвалият скандал и оставката на директора сър Хауърд Дейвис. Няма да е много престижно дъщерята на британска кралица като ректор да даде "редовна" докторска степен на човек като Сейф ал Ислам. Още повече в момент,в който войските на семейството трепят в Либия всеки който иска "свобода, демокрация и край на диктатурата". Разбира се ако кралските особи трябва да спазват все пак някакво приличие, това май не се отнася за политическият и финансов елит на Великобритания. 
През 2009 Сейф ал Ислам празнуваше 37-мият си рожден ден в Черна Гора в компанията на Натаниел Ротшилд от известната банкова династия Ротшилд. Същият този Натаниел, който е учил заедно с кмета на Лондон и е членувал в един и същ клуб със сегашният британски премиер Камерън. През 2009 той прекара и една седмица в Уедсън Манор, домът на финансиста Якоб Ротшилд. Последва и една седмица почивка във ваканционният дом на Ротшилд на остров Корфу. 
Едно нещо е сигурно. След тези събития Либия едва ли ще бъде вече същата. Времето на полковника изтича.Но по всичко изглежда, че тепърва настъпва времето на
"Мечът на Исляма"......


 



Гласувай:
4



1. анонимен - Умно и прозорливо разсъждение ,авторе....
14.03.2011 17:04
ПАРИТЕ СА СИ ПАРИ ---БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е ...ДАЛИ МИРИШАТ НА КРЪВ ...ИЛИ ПЕТРОЛ!
ДОЛАРИТЕ ,СА СИ ДОЛАРИ......!!!
ЖАЛКО ЗА ВЪСТАННИЦИТЕ-----ТРЯБВАШЕ ВЕДНАГА ДА ПИПНАТ ПЕТРОЛНИТЕ КЛАДЕНЦИ!!!
ТОГАВА , ИГРАТА ЩЕШЕ ДА Е ДРУГА......!
ТОВА Е ЧАСТ ОТ "ТЕОРИЯ НА РЕВОЛЮЦИЯТА"....АМА НЯМА КОЙ ДА Я ЧЕТЕ.....!!!
цитирай
2. polopot - На мен ситуацията на Кадафи много ми ...
14.03.2011 19:08
На мен ситуацията на Кадафи много ми напомня тази на Саддам Хюсейн след войната в Залива. Войските бяха на километри от двореца му но го оставиха на власт....Сега правят същото и с Кадафи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 898108
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031