Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2011 11:10 - Великият Магистър принц Виктор Емануил Савойски
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
6



image
Името на принц Виктор Емануил беше в центъра на вниманието през 2006, когато беше арестуван и му бяха повдигнати обвинения за корупция. Ако не беше този скандал повечето хора едва ли щяха дори да са чували са сина на последният италиански крал Умберто II. Но той всъщност е една много интересна фигура.

  Виктор Емануил прекарва по-голямата част от живота си извън родината. Той живее главно в Швейцария и Португалия. И до ден днешен семейството живее основно в Женева. На 7 Октомври 1971 той се жени за швейцарката Марина Риколфи-Дория в Техеран. Това става по време на честването на 2500-годишнината на иранската монархия. Принцът е работил като банкер, продавал е самолети и е бил оръжеен търговец. 


През 1999 той завежда дело в Европейският съд по правата на човека заради това, че не му е позволено да се завърне в Италия. На 10 Ноември 2002 той получава разрешение да се завърне в Италия. На 23 Декември след повече от половин век той отново стъпва в Италия. Любопитен факт е, че по време на това еднодневно посещение Виктор Емануил, неговата съпруга и синът им имат 20-минутна аудиенция при Папа Йоан Павел II във Ватикана. 
image

   Последният крал на Италия Умберто II не абдикира, като глава на благородническите ордени, които оглавява. Става въпрос за  "Ордена на Св. Мавриций и Лазар" и "Ордена на Светото Благовещение". В момента принц Виктор Емануил е глава на династията Савой и като такъв е Велик Магистър и на двата ордена. Какво точна представляват тези ордени ?
image
"Ордена на Св. Мавриций и Лазар" е създаден през 1572 година чрез обединението на два орден този на оригиналният "Орден на Св.Лазар" и "Ордена на Св.Мавриции".
"Ордена на Св.Лазар" е рицарски орден, които води началото си от болница основана от Рицарите Хоспиталиери през 1908 от кръстоносците на Йерусалимското кралство. Ордена е един от най-древните рицарски орден в Европа. Той също така е един от най-малко познатите и изучавани ордени.  През 1572 Папа Григорий XII
 слива "Орден на Св.Лазар" и "Ордена на Св.Мавриции". 

Заслужава си до погледнем и кои са хората, които са членове на този орден. В неговата структура има 5 степени за членовете и медал, който се присъжда на тези които не членуват в ордена. Ще се спра само на някои от най-интересните личности. 
 Рицар на ордена е генерал Джордж Маршал, авторът на плана Маршал и един от инициаторите за създаването на НАТО. Бивш държавен секретар и министър на отбраната. Рицар е американският финансист Джей Пи Морган, който освен всичко друго е и архитект на Федералният Резерв. Първи клас член на ордена е Андрю Бертие, който пък е бивш Велик Магистър на Суверенния военен орден на Малта. Член на ордена е и Пиетро Тачи Вентури йезуитски свещеник и историк, който е бил връзката между Бенито Мусолини и папите Пий XI и Пий
 XII. Той също така е и един от създателите  на Латеранските договори, чрез които Италия признава суверенитета на Ватикана. Другите членове са предимно британски и американски висши военни. Члена ордена е и бившият български премиер Симеон Сакскобурготтски.
image
Великият Магистър принц Виктор Емануил в роба на 
"Ордена на Св. Мавриций и Лазар".




/разследване на автора/







Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 904562
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930