Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2011 22:18 - Всичко, което става в Северна Африка е заради "Средизимноморският съюз" - коментар
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 1151 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Въпреки, че зад последните събития в Северна Африка стоят много и различни причини, може би най-важният фактор остава скрит от широката публика.Последните събития имат и своите геополитически измерения.Става въпрос за "Средиземноморският съюз". 
 Идеята за създаването на  този съюз беше най-важният проект на френският президент Никола Саркози.Явно на него беше възложена политическата задача да лобира за този съюз. Това беше един от основните моменти в неговата кандидат-президентска кампания.От картата, която виждате много добре се отличава Либия, която има статут на наблюдател. Как Кадафи беше на път да провали плановете на Саркози ?!
 Въпреки, че военните действия срещу Либия имат своите икономически измерения, не може да бъде пренебрегнат и геополитическият фактор. Кадафи преди няколко години лансира своята идея за Съединени Африкански Щати. Той имаше идея и за създаване на обща африканска валута. Вижданията на полковника за съдбата на народите от Африка се различаваха коренно от това, което желаеха някои други държави. По своята същност "Средиземноморският съюз" не е нищо повече от затвърждаване на господстващата роля на Европа в Северна Африка и Близкият Изток. Тази политика намери своето изражение и в бизнес отношенията на полковника с Европа. Приходите от петрола отиваха в проекти, като грандиозният воден проект  Great Man River Project. Богатата на нефт и газ Либия, щеше да осигури и своята водна и хранителна независимост. Нещо, което ще играе все по-голяма роля в следващите години. По този начин това, което изграждаше Кадафи можеше да се превърне в една наистина сериозна алтернатива за политическото бъдеще на Северна Африка. Именно това уплаши Саркози. Той не можеше да допусне появата на нова геополитическа алтернатива. А именно това искаше да направи Кадафи. Тук не ставаше въпрос само за Либия. Богата на ресурси Северна Африка беше на път да извоюва своята "водна и хранителна независимост" благодарение на водният проект на полковника. Ако беше последвал и неговият план за обща африканска валута ситуацията може да стане наистина сериозна. За съжаление геополитическите залози бяха вече твърде високи. Оказа се,че военната намеса е единственият възможен вариант останал на Саркози.
  Веднага се появиха и аналогии от миналото. Съпоставката с пунически войни между и Рим и Картаген не беше никак случайна. Тунис беше първата държава в, която избухна революция. Именно на негова територия се намираше и древният Картаген, който беше дръзнал да оспори могъществото на Рим. Все пак Картаген е владял и почти цяла Северна Африка така, че аналогията не беше лишена от смисъл. Кадафи го нарече нова колонизация.
Това, което Европа си поставя за цел е чрез "Средиземноморският съюз"
 е да постави под пълна политическа и икономическа зависимост Северна Африка. Именно това беше и причината САЩ да нямат толкова активно участие в събитията в Северна Африка. Това си беше проблем на Европа и тя трябваше да си го реши. Събитията в Йордания и най-вече Сирия също бяха част от този сценарии. 
Ако приемем факта, че самият "Средиземноморски съюз" не е нищо повече от една голяма колония на ЕС, то нещата стават повече от любопитни. Ако погледнете добре карата ще видите, че границите на двете структури почти напълно покриват тези на....Римската империя. Тази за, която някои твърдят че никога не е спирала да управлява. Дали Кадафи не изигра ролята на Ханибал, който беше дръзнал да предизвика Рим ? А Саркози беше съвременният Катон, който повтаряше: "Картаген трябва да бъде разрушен..."

image
Централата на "Средиземноморският съюз" в Барселона...







Гласувай:
5



1. polopot - Допълнение: Обърнете внимание на ...
08.05.2011 00:00
Допълнение: Обърнете внимание на картата, на която са обозначени Средиземноморският съюз и ЕС. Либия е единствената страна в Северна Африка, която имаше статут на "наблюдател" и отказа да се присъедини към този съюз пропагандиран от Саркози. Още повече, че в него ще бъдат въвлечени и Израел и Турция. Кадафи отправи ясно геополитическо предизвикателство към Саркози и Европа, като отхвърли техните планове...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 905890
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930