Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 15:12 - Шапката на Митра
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 4592 Коментари: 11 Гласове:
7

Последна промяна: 17.08.2011 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Защо шапката  на бог Митра е почитана, като символ по целият свят ?!Лично за мен беше изненада да установя как тя е толкова широко използвана на най-различни места. Но първо малко история:

Коя е Митра ? - bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0

Какво е Митраизмът ? - bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Ще се опитам да извадя някои от нещата, които на мен ми направиха впечатление :

" По-късно, като водеща религия в империята, митраизмът влияе и върху религиозните практики и структурата на християнството.

Християнството тръгва към компромиси, търсейки своя проекция върху някои отдавна наложени устойчиви митологични модели. Така например раждането на божеството Митра, космично съобразено със зимното слънцестоене (най-малкият ден в годината), чествано в империята на 25 декември, е припознато като събитие и в християнството. Честването на Рождество Христово на същата дата навлиза в християнството след официално обявяване от папския институт през 4 век."


"Всеки митраеум е декориран с изображение на бог Митра, убиващ Свещения бик. Това е основният мит, описващ природните зависимости на култа."

 

"В началото си Християнството е било съвсем различно. Тогава двете религии (християнство и митразъм) на практика са били едни и същи, изповядвали са едно и също нещо - слънцето. Боговете в двете религии също са били еднакви. Затова и празниците съвпадат.
Едва по-късно християнството е било изменено както на римските папи им е било изгодно."

Ясно, че  първоначално митраизмът има влияние върху християнството.

Това, което е интерсно лично за мен е дали този древен култ не е продължен и в наши дни. Иначе по-какъв друг начин бихме могли да си обясним толкова широкото използване на символа "шапката на Митра", както сами ще се убедите. Това, коеото е факт е, че няма официално обявен култ към бог Митра. Никоя религия или организация не е обявила това открито. Факт е, че някои от римските императори са почитали този бог. Защото както сами ще се убедите този древен култ символизиран чрез шапката на бог Митра не само съществува и до днес, но е и изключително силен....



Митра в САЩ

Дали Колумбия е Митра ?!

image

Но коя всъщност е Колубмия ? "Колумбия е поетичното име на Америка и женската персонификация на Съединените Щати".  Това, което виждате е патриотичен постер от Първата Световна Война. Шапката, която носи Колумбия напълно прилича на тази на Митра...

Дали това не причината да имаме Вашингтон, Окръг Колумбия (Washington D.C. ) Или с други думи Вашингтон окръга на Митра, ако приемем, че по някакъв начин Митра се отъждествява с Колумбия.

Погледнете добре това изображение...

image

" Персонажите на умалените подгласници на Митра, обикновено изобразявани вляво и вдясно от композицията, като държащи факли (единият е с вдигнат, а другият с наведен факел) са Каутес и Каутопат. Те са небесните близнаци Светлина и Мрак, които придават общовалидност в този акт на Митра." 

Виждате ли на релефа персонажите подгласници на Митра с двата факела. Те носят същата червена шапка, като Митра. Заедно с два факела единият вдигнат, другият наведен.

image

Погледенто добре този релеф.Познато ли ви е това около главата на Митра. Корона със седем лъча. И като добавим и вдигнаият факел. Вероятно сте го виджали някъде....

Статуята на бог Митра....

image
Вдигнатият факел и короната от седем лъча. Приликата не може да бъде отречена.

Шапката на Митра в печатите на САЩ.

Интересно е да се отбележи, че сегашният печат на САЩ е бил приет официално през 1782. Това, което е любопитно в случая е, че това е последниет предложен варинат. Преди това е имало три комитета, които са изработвали предложение за това как да изглежда печата на САЩ. Първият е сформиран още през 1776 и в него са участвали Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън и Джоно Адъмс. Ето какви са били в миналото предложенията на тези комитети за герба на САЩ.

image
Предложение на Бенсън Лосинг от първият комитете.Много добре се вижда "шапката на Митра" закачена на пръчката.

image

Това е предложението на вторият комитет.Тук още по-ясно се вижда "шапката на Митра". В предложенията на теритият комитет този символ отпада, както и от окончателният вариант на печата.

Но пък от друга страна "шапката на Митра" намира място в един друг печат. Не по-малко престижен. Печата на Сената на САЩ.

image



image

Печата на щата Западна Вирджиния. Отново виждаме същият символ.

image

Печата на щата Северна Каролина.

image

Печата на Ню Джърси.

image

Печата на щата Айова. Обърнете внимание "шапката на Митра" е точно върху знамето на САЩ. Не е ли изумително..

image

Печата на Арканзас.

image

Емблемата на "Department of army".
 

Шапката на Митра по света..

image

Гербът на Аржентина.

image

Гербът на Боливия.

image

Гербът на Колумбия.


image

Гербът на Никарагуа.


image

Гербът на Ел Салвадор.



В изкуството по време на Френсата революция...


image

Картина на Жан Баптист Рено.

Ето ви я и на френски масонски символи. Да не кажете, че съм пропуснал "обичайните заподозрени"...


image
Масонска емблема с мото "свобода, равенство, братство" и шапката на Митра.



/ разследване на автора /


















Гласувай:
7



1. анонимен - А я не согласен....
17.08.2011 18:17
Ако разглеждаш християнството като католицизъм - да. Католицизмът е пълен митраизъм + една камара други египетски,вавилонски и гречески прибавки. Но истинското християнство няма нищо общо с митраизма/католицизма. За справка - Байбъла.....Само като прочетеш посланията към Римляни,Коринтяни,Галатяни,10заповеди в оригинал/не в катехизис/ и ти става ясно кво става...... Няма Марии,няма идоли,няма тиари,няма кръстения/поклонения на змииската отрова,Ескулап/,няма богуслужебни униформи,няма катедрали,няма изповедници и посредници и хиляди други прибавки....Няма папски авторитет, когйто да може да променя времена,закони,да опрощава грехове вместо Бог.... Няма шапки.... е просто,семпло и чисто....
цитирай
2. анонимен - Историята е друга
17.08.2011 18:34
Християнството винаги е било противник на култа към слънцето. Император Константин за пръв път по политически причини обединява езическата религия с християнството, в следствие на което се образува римската имперска църква/католическа/ . За целта дори е променена 4тата заповоед, която 300години първите християни са спазвали и премества почивния ден в Неделя- деня на слънцето.Тогава се омешват езически и християнски ритуали с цел да няма комфликти и властта да е пълна. Традицията взема връх над словото и така се въвеждат какви ли не мистерии.......
цитирай
3. polopot - А кое е "истинското христи...
17.08.2011 18:36
А кое е "истинското християнство" ?! Някой ще кажат Протестантизмът други ще кажат Източното православие. Аз не съм разглеждал символа в това му значение. Просто бях изненадан как толкова широко се използва. По същият начин в Католицизма съществува и култа към Слънцето. Достатъчно е само да погледнем египетският обелиск на слънчевият бог Ра/Баал на площад Свети Петър във Ватикана. Но това съм се спрял и тук...http://polopot.blog.bg/politika/2011/01/03/slynceto-i-lunniiat-polumesec-se-proiaviavat-v-rimo-katolich.661007

Но самата Римо Католическа Църква твърди, че тя е единствената, която гарантира спасените на хората. Това ще го публикувам някой друг път. Та мисълта ми е, че тези древни култове продължават да съществуват и да бъдат почитани и до ден днешен. Въпреки Църквата да отказва да си признае това. Защото едва ли някой в САЩ или другите държави официално ще публикуват значението на този символ.

Точно по тази причина публикувах и гербовете на държавите от Латинска Америка. Би трябвало да знаеш, какво е там влиянието на Римо Католическата Църква.

Поздрави
цитирай
4. polopot - до 2
17.08.2011 18:41
Именно. Но за това ще си говорим друг път :) Именно Константин в стремежа си да запази империята смесва много езически вярвания в Християнството.

Ето ти приликите между Христос и Митра :


Ето ти приликите между Митра и Христос..

1. Mithra was born of a virgin on December 25th in a cave, and his birth was attended by shepherds.
2. He was considered a great traveling teacher and master.
3. He had 12 companions or disciples.
4. Mithra's followers were promised immortality.
5. He performed miracles.
6. As the "great bull of the Sun," Mithra sacrificed himself for world peace.
7. He was buried in a tomb and after three days rose again.
8. His resurrection was celebrated every year.
9. He was called "the Good Shepherd" and identified with both the Lamb and the Lion.
10. He was considered the "Way, the Truth and the Light," and the "Logos," "Redeemer," "Savior" and "Messiah."
11. His sacred day was Sunday, the "Lord's Day," hundreds of years before the appearance of Christ.
12. Mithra had his principal festival of what was later to become Easter.
13. His religion had a eucharist or "Lord's Supper," at which Mithra said, "He who shall not eat of my body nor drink of my blood so that he may be one with me and I with him, shall not be saved."
14. "His annual sacrifice is the passover of the Magi, a symbolical atonement or pledge of moral and physical regeneration."
15. Shmuel Golding is quoted as saying that 1 Cor. 10:4 is "identical words to those found in the Mithraic scriptures, except that the name Mithra is used instead of Christ."
16. The Catholic Encyclopedia is quoted as saying that Mithraic services were conduced by "fathers" and that
цитирай
5. анонимен - кое ли?
17.08.2011 19:19
Истинското християнство се основава само казаното от Бог. Няма посредници...Няма прелати,попове и пастори, които да ти казват какво да мислиш по този и онзи въпрос....Словото само тълкува себе си. Текст тълкува текст. Няма светци и гурута дето да те водят за носа. В истинското християнство те са само служители, а не господари... В този стих е записан еди основен критерии за истиинско християнство:
Деяния 17:11
И беряните бяха по-благородни от солунците, защото приеха учението без всякакъв предразсъдък, и всеки ден изследваха писанията да видят дали това е вярно.
Те дори не повярвали на апостолите, а сами с молитва изследвали писанията.
В истинското християнство църквата е само средство за духовно и физическо подпомагане и приближаване към Бог, а не организация, която да ти промива мозъка и да властва над теб. Църквата не спасява....Църквата води при Христос за спасение.....
цитирай
6. анонимен - polopot
23.08.2011 22:55
Христос не е роден на 25.12. Никъде в цялата Библия не е дадена дата на раждане, но се предполага, че е било през пролетта. С въвеждането на християнството от имп. Константин, празника на слънцето става Рождество.
Има и други разминавания - виж http://kingdavid8.com/Copycat/JesusMithra.html
цитирай
7. polopot - Не съм казал, че Христос е роден на ...
24.08.2011 14:34
Не съм казал, че Христос е роден на 25.12....Напротив Митра се счита, че е родена на 25. Точно защото езичеството оказва влияние върху християнството. Затова император Константин "мести" Рождеството на 25. В Християнството се вплитат много езически практики..
цитирай
8. анонимен - Антон
07.09.2011 13:31
Да, ако търсиш Истината погледни към Христос и вярващите по негово време. С приемане на християнството в Рим то се опорочава (вплитат се езически ритуали и символи). Протестантите (от Лутер до Калвин) отричат римокатолическото богослужение и заявяват, че само Библията следва да се спазва. Не натрапвам своите виждания, само изразявам какво мисля.
цитирай
9. анонимен - Interesting, thanks
15.09.2011 15:36
Greetings! Really valuable guidance on this short article! It truly is the small adjustments that make the largest alterations. Many thanks a great deal for sharing!
цитирай
10. анонимен - across the ship aboard
17.12.2011 15:03
<a href=http://www.avi.vg>sex toys</a> <a href=http://www.appydomain.info>sex</a> <a href=http://www.001casino.com>online casinos</a> <a href=http://www.c-medical.biz>buy cialis</a>
цитирай
11. анонимен - Противоречия
06.02.2012 20:49
Прочетох този абзац и спрях - "В началото си Християнството е било съвсем различно. Тогава двете религии (християнство и митразъм) на практика са били едни и същи, изповядвали са едно и също нещо - слънцето. Боговете в двете религии също са били еднакви. Затова и празниците съвпадат.
Едва по-късно християнството е било изменено както на римските папи им е било изгодно."

Християнството никога не е изповядвало вяра в слънцето, а вяра в синът на Бог.
И как така боговете им са били еднакви? Единствено архетипът е същия. И защо ще им е на римляните да променят нещо, щом всичко е съвпадало от самото начало както и сега? Никаква връзка. Ако говорим за датите надали някога се е знаело кога точно е роден Исус от Назарет, така че църквата просто го е взаимствала.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 899005
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031