Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2012 19:13 - Кой беше Влодимир Ледочовски ?
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 1058 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 01.03.2012 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Влодимир Ледочовски е 26-ят Върховен Генерал на Йезуитите. Избран е  през 1915 и остава на този пост до своята смърт през 1942. Това го прави един от най-дълго управлявалите този орден генерали. Той е начело на Обществото на Исус в продължение на 10167 дни. 


Той е роден в Ситзентал, Долна Австрия. Баща му е Граф Антони Ледочовски. Неговият чичо  Мичеслав Ледочовски е бил Римски Кардинал. Негови сестри са Света Урсула Ледочовска и Благословената Мария Тереза Ледочовска.

Първоначално учи във Виена. После докато следва Право в Университета в Краков, решава да учи за свещеник. Когато постъпва в Грегорианският Университет решава да стане Йезуит и постъпва в Обществото през 1889. Пет години по-късно е ръкоположен за Йезуитски свещеник. Първоначално се заем с писане, но скоро е направен Върховен на Йезуитската резиденция в Краков, после Ректор на Колеж. В последстие заема ръководни постове в Йезуитските Провинции Полша и Галиция.

image

През 1915 година 49 - годишният Влодимир Ледочовски е избран за 26-ят Генерал на Обществото на Исус. Това става на второто гласуване.

Управлениет на Влодимир Ледочовски обхваща събития, като Първата Световна Война, Голямата Депресия и Втората Световна Война. Той също така създава Понтифският Източен Институт и Понтифският Руски Колеж.

Той е привърженик на освобождаването на Обществото след, като е подписан Конкордът между Църквата и Италианското правителство. Благодарение на това много имущество е върнато на Обществото. По негово време е построена и новата централа на Йезуитите в Борго Санто Спиро.


Д-р Николас Бътлар, който среща Ледочовски през 1930 пише по-късно за него : " на всеки в Рим казах, че Ледочовски ще бъде определен, като един от двамата или трима велики ръководители на Ордена на Йезуитите". Оценка, която би го поставила на равно с хора, като Игнасио Лойола, първият генерал на Йезуитите, Франсис Борджия, третият и Клаудио Акуавива, петият.


image

Влодимир Ледочовски през 1915

Католическият свещеник Малаки Мартин описва Влодимир Ледочовски в своята книга "Йезуитите : Обществото на Исус и предателството на Римо Католическата Църква". Там той пише за него следното: " Това беше по време на двадесет и седем годишният Генералитет на Отец Влодимир Ледочовски (1915-1942)...този традиционен характер на Обществото прие твърда и ясна дефиниция от времето на Генералитета на Клаудио Акуавива през шестнадесети и седемнадесети век. Някои биха казали, че Ледочовски набляга на верността към структурата на Йезуитското подчинение, имало е безжалостна дисциплина, и поддържане на потока от инструкции, който тече в цялото Общество, за почти всеки детайл в Йезуитският живот и идеалите на Игносио. Той е знаел, какви точно трябва да бъдат Йезуитите според Конституцията на Обществото и традициите; и под строгите ръце на двама изключително авторитарни Папи, Пий XI и Пий XII, той възстановява близките връзки , които някога са свързвали папството и Йезуитският  Генералитет. Ледочовски в действителност дава ново значение на старият Римски прякор на Йезуитският Върховен Генерал, "Черният Папа". Точно, както Пий XII може да бъде описан, като последният велик Римски Папа, така Ледочовски може да бъде наречен последният от великите Римски Генарали на Йезуитите. Изгелжда, че в действителност по време на тези години на Ледочовски, Папа Пий XI и Пий XII , няма реална граница между това, което Йезуитизмът и целият Римо Католицизъм трябва да постигнат. Дори специално трябва да отбележим, че в залеза на дългото управление на Ледочовски и в началото на управлението на неговият наследник, Белгиецът Жан Баптист Янсен, магическата власт на импулса изглежда продължава."

Кой всъщност беше Влодимир Ледочовски ? Какво беше неговата роля по време на едни от най-епохалните събития през XX век. ? Повече от ясно е, че няма как да пропуснем човек определян, като "един от тримата велики ръководители на Ордена на Йезуитите".

В няколко следващи постинга ще се опитам да потърся отговор на тези въпроси.



/разследване на автора/









Гласувай:
6



1. marrio - Питам се
05.03.2012 20:07
Винаги съм се чудел, по какви критерии ги избират на тези ''длъжности'' ? Как избират кой да стане илюминант...черен папа....и пр.? Имаш ли някаква идея? А дали има българи по етажите на тази върховна власт? Масони знам че имаме, но не съм прочел да имаме и присъствие по-нагоре.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 905069
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930