Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2012 20:16 - Банка Сантандер и Емилио Ботин
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.09.2012 20:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Банка Сантандер е една от най-големите банки в света по пазарна капитализация. Централата на финансовата институция се намира в испанският град Сантандер. Но какво точно прави тази банка толкова интересна. Ще разгледам по-отблизо нейната история и настоящо ръководство. Кой ръководи в сянка тази световна финансова група ?!


Банка Сантандер

Банката е създадена на 15 Май 1857 с кралски указ на Кралица Изабела II, от Династията на Бурбоните. Още със създаването си банката започва да се отваря към външният свят, като първоначално подпомага търговията между Сантандер и Латинска Америка.

Още в първите години на създаването си банката успява да посигне завидни резултати. Тя бързо става една от водещите испански финансови къщи. През 1947 отваря в Хавана, Куба първият си офис в Латинска Америка. През следващите години тя увеличава експанзията си там и се пръвръща в една от водещите банки в Латинска Амирка.

През 1986 сегашният председател на банката Емилио Ботин,тогава вицепрезидент на банката, поема поста председател на Сантандер от...баща си. Неговият баща е назначен на тази длъжност през 1977. 

През Януари 1999 Банка Сантандер се слива с банката BCH, което е първото голяма сливане в еврозоната. Това превръща Сандандер в най-голямата банка в Испания и лидер в Латинска Америка. Днес Групата Сандандер е една от водещите банки в света по пазарна капитализация. Тази огромна финансова мощ дава възможност на банката да отделя щедри финансови средства за редица университети и фондации.



Глобалната мрежа от университети и фондации на Сантандер


image

През 1996 Емилио Ботин решава, че банката трябва да бъде полезна на обществото, в което работи. На пръв поглед чудесно начинание. При тези думи и аз бих се зарадвал на щедростта на един банкер. Воден от идеята, че университетите са от водещо значение за развитието и просперитета на света Сантандер решава да финансира дългосрочно редица университети по целият свят.

Днес Сантандер отделя годишно около 110 милиона евро за финансиране на университети в Америка, Азия и Европа.

Групата е изградила стабилен съюз с около 1000 университета в Америка, Азия и Европа. Това е стабилна мрежа, която се разпростира по целият свят. Ето и броят на университети ползващи се с подкрепата на банката в някои страни : Аржентина (66), Бразилия (425 !!!), Чили (56), Китай(8), Германия(3), САЩ(5), Испания(92), Мексико(147), Полша(27), Португалия(43), Пуерто Рико(8), Великобритания(61), Русия(8), Сингапур(2) и Уругвай(8).

Повече от 2130 професионалисти кординират и управляват дейността на банката в сферата на образованието, чрез Световният отдел на Сантандер за университетите ръководен от Хосе Антонио Церо, вицепрезидент на Сантандер. Самият факт, че отдела се ръководи от толкова важен човек е показателен за това какво голямо значение му отдава групата. Трябва добре да запомним, че създаването на този отдел е лична идея на председателят на банката Емилио Ботин.

Повече от видно е, че Емилио Ботин много добре осъзнава важността на това начинание. Ангажирането на такъв огромен човешки и финансов ресурс не е никак случайно. Това позволява създаването на огромна глобална мрежа по целият свят. Повече от ясно е, че мотивите на Ботин не се свеждат само до образованието. 2130 кординатори на банката обхващат повече от 1000 университета по целият свят. Това дава едно уникално предимство на Сантандер. Това дава достъп до стотици хиляди млади хора по целият свят. Много от тях получават стипендия от банката за своето образование.

Зад на пръв поглед миловидната идея на Ботин, се създава една огромна информационна база на Банка Сантандер. Бъдете сигурни, че всеки един от тези 2130 души много внимателно анализират дейността на всеки един финансиран университет, на всеки един студент там.Те са един вид "ловци на таланти" за целите на Банка Сантандер и нейният председател Емилио Ботин. На същият принцип действа и Фондация Сантандер. 

Но за да придобием по ясна представа за пълната картина ще трябва да си отговорим на още един много важен въпрос.


Кой е Емилио Ботин ?


image



Емилио Ботин е роден на 18 Януари 1903 в Сантандер. Той е по-големият от двама сина. Въпреки, че няма нужда трябва да отбележим, че той е Римо Католик. Започва да посещава Йезутското училище "Colegio de la Inmaculada" в Хихон. Това училище се ръководи от Йезуитите. Там той завършва основното  си и средно образование.

По-късно той учи право в Университета Валядолид, който е държавен. Въпреки това в католическа страна, като Испания дори един държавен университет може да е под влиянието на Католическата Църква. Всъщност този университет е един от най-старите действащи в света, създаден е през 1241. Много интересна е фасадата на Училището по Право, където е учил Емилио Ботин. Тя изобразява два ангела държащи папската тиара.

image


По-късно Ботин  учи Икономика в Университета Деусто в Билбао. Този университет се ръководи от Ордена на йезуитите. Разполага с кампуси в Билбао и Сан Себастиан. Любопитен факто е, че Ректор на този университет е самият Върховен генерал на Ордена на йезуитите. Това е много показателно за това, колко важен е той за ордена. Създаден е през 1886 година.

image

Кампусът в Билбао.

През 1986 Емило Ботин, който тогава е на 52 поема поста Председател на Банка Сантандер от своят баща. Той не е новак в банковият бизнес. Банкери са били неговият баща, дядо и прадядо.Личното му богатство се оценява на 1 млрд.евро.



Това смятам, че дава повече от ясна представа за това колко важна роля се отделя на Банка Сантандер.Ръководена от Йезуита Емилио Ботин тя със сигурност може да се надява на бляскаво бъдеще.


/разследване на автора/

















Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 906681
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930