Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2012 02:28 - Какво става по оста "Еквадор-WikiLeaks-Англия" ?
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 12.01.2013 15:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В последно време операция "Уикилийкс" навлезе в нова фаза. Повод за това стана желанието на Великобритания да екстрадира основателят на сайта Джулиан Асандж в САЩ, където дори му били приготви вече електрическият стол. Разбира се никой във Вашинготн няма желание да вижда Асандж. Но тъй, като тази истина трябваше да бъде замаскирана още по-добре, се пристъпи към поредният епизод на психооперацията "Уикилийкс". 

Мащабът на това, което се случи в последните месеци просто потвърждава на колко високо ниво се организираше всичко. Подобна организация не може да бъда създадена случайно. В следващите редове ще се опитам да разгледам малко по-подробно начинът, по който се случваше всичко в последно време.


image

Защо Еквадор даде политическо убежище на Джулиан Асандж ?

На пръв поглед изключително изненадващо беше решението на Еквадор да даде политическо убежище на Джулиан Асандж. На какво точно се дължеше твърде смелото решение на държавните ръководители на тази малка държава да подкрепят основателят на Уикилийкс ? Нима хората, които ръководят тази страна не си дават сметка за евентуалните политически последствия от подобен ход ? 

На пръво поглед би изглеждало напълно безумно Еквадор да се опълчи на Великобритания. Да не говорим, че така ще си навлече и гнева на САЩ. За всеки мислещ човек ведната ще стане ясно, че всичко това е някакъв "политически театър".

Въпреки това не без помощта на световните медии ни беше представен поредният манипулиан "сблъсък" на световната политическа сцена. Тук не се наемам да коментира до колко той е успешен.

Централна роля във всичко това се падна на еквадорският външен министър Рикардо Патино, които първо прие Асандж в посолството на Еквадор в Лондон,  а после му предостави политическо убежище. Той имаше и горещата подкрепа на президентън на Еквадор Рафаел Кореа. "Искаме да сме пределно ясни, ние не сме британска колония. Тези времена отдавна отминаха" заяви външният министър Патино след среща с президента Кореа.

image

Тук някои наистина биха се съгласили с твърдението, че Еквадор вече не е британска колония. Други пък съвсем сериозно биха се усъмнили доколко Екдвадор може да се пративопостави политически на Великобритания и САЩ ?! Къде е истината ? 

Да се търси еднозначен отговор е твърде лесно. Някои ще кажат, че  Еквадор е политическо джудже и всичко е театър. Други пък въобще не биха допуснали, че подобно нещо въобще би представлявало интерес за дипломацията на страна, като Великобритания.

Ще се опитам да ви представя моята гледна точка. Как и по какъв начин всички тези интереси биха могли да се преплитат. Но за да стане възможно всичко това, първо трябва да се даде отговор на най-важният въпрос.

image


Кой е Рафаел Кореа ?

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа има изключително интересна биография. Ако я разгледаме по-подрбно ще можем да си дадем отговор на много въпроси. Няма нужда да ви споменавам, че както и повечето лидери в Латинска Америка и той е римокатолик. Но дали не е нещо повече от това ?!

Основоно си и средно образование завършва в католическата гимназия "San Josй-La Salle" в Гуакил. Благодарение на добрите си постижения той получава стипендия да продължи образованието си в Католическият университет Сантиаго де Гуакил.

image

Веднага след завършването на образованието си той започва работа в детски лагер в Замбуаха. Този лагер се ръководи от "Селезианите на Дон Боско". Това е католически монашески орден. Релно от основното си образование до завършването на университета Рафаел Кореа винаги е бил свързан с Католическата Църква, макар и чрез образованието.

Първата му работа след завършване на университета също е за Ватикана. В неговият случай работодател му се пада католически орден.  (Погледнете и поста ми за Обама-Байдън. Обама също след завършавето си работи за атолическата църква. Дали е просто случайност ?! Или перфектно създаден механизъм. Не се наемам да твръдя подобно нещо. Но най-малкото съвпаденията са повече от любопитни. )

По-късно той получава магистърска степен от католическият университет  Льовен в Белгия. Там се запознава и с бъдещата си съпруга. Същият университет е завършил и президентът на ЕС Херман Ван Ромпой. Кореа получава и втора магистърска степен от университетът Урбана-Кампейн в Илинойс (който не е католически).

image

Както добре виждате президънтът на Еквадор може да се радва на горещата подкрепа на римокатолическата църква. Една такава подкрепа никога не идва официално, но винаги е полезна. През 2007 година Кореа печели президентските избори в страната.

Сега ще спомена и един друг "дребен детайл", който убягва на повече медии. Много интересен е фактът, че на първата негова клетва като президент присъстват повечето регионални лидери. Но там личат и имената на президентът на Иран и на Принц Фелипе.

Именно испанският престолонаследник е може би най-важната фигура приствала на тази среща. Това по много категоричен начин засвидетелства подкрепата на испанската кралска династия за Рафаел Кореа. Писал съм кой е Хуан Карлос.

Сега предполагам се чудите какво общо има това с всичко, което се случва в момента. Каква е връзката на принц Фелипе с Уикилийкс и Джулиан Асандж ? На пръв поглед никаква. Но........

image

Испанският Крал Хуан Карлос е 974-ят Рицар на Ордена на жартиерата. Въпросният орден е най-важният благороднически орден във Великобритания. Суверен на ордена е Кралица Елизалбет II.

Сега разбирате ли защо обученият в католически университети Рафаел Кореа не се страхува да се изправи срещу Великобритания и САЩ.

Повечето от вас ще кажат, че става въпрос за обикновенна медийна пропаганда. Други ще видят в този случай "специална операция" за отвличане на вниманието. Но това няма никакво значение.

Просто се опитвам да ви представя нещата и от друга гледна точка. Но когато Рафаел Кореа твърди, че "Еквадор вече не е британска колония" трябва да знаем и кои хора и организации го подкрепят.


/коментар на автора/







Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 906944
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930