Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2012 14:46 - Войната продължава : Путин отстрани Сердюков
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 832 Коментари: 1 Гласове:
5



image

В предишният си коментар относно събитията в Русия написах, че канфликтът на президентът Владимир Путин с военните е неизбежен. Точно в началото на Ноември руският президент лично уволни министърът на отбраната Анатолий Сердюков. Какво точно се крие зад решението на Путин да отстрани министърът на отбраната ?

Това не е нищо повече от пореден епизод на "тихата война", която военните в Русия водят с Владимир Путин. Засега руският президент печели безапелационна победа и успява да се справи с нарастващата съпротива от страна на военните в Русия. Но е факт, че няма друга реална опозиция на неговото управление.

Уволнението на Сердюков трябва да бъде разгледано и на фона на събитията в Сирия. Москва продължава да подкрепя Асад. За никого не е тайна, че именно военните са най-големите застъпници на тази политика. Тук не става въпрос само за военноморската база в Тарсус. Конфликтът в Сирия даде отново възможност на военните в Русия да излязат на преден план и да засилят своето влияние.

Точно от това руският президент Владимир Путин се страхува най-много. Защо руският президент се притеснява от военните ? На пръв поглед няма логика, като се има предвид, че Путин е бивш служител на КГБ. Но неговата конфронтация с военните започна преди години.

Началото беше поставено с отстраняването на Сергей Иванов. Той дълго време беше най-близкият човек до руският президент. Но когато трябваше да се решава кой да замени Путин в Кремъл,  Сергей Иванов не получи нужната подкрепа. Президент стана Дмитрий Медведев.

Първо Сергей Иванов беше "забравен" от Путин. Сега на фона на изострянето на обстановката в Близкият Изток, Сердюков лично беше отстранен от Владимир Путин. Но какво е общото между Иванов и Сердюков и защо те станаха толкова неудобни за Путин ?

И двамата, като бивши министри на отбраната смятат, че Русия трябва да води политика близка до тази от времето на "Студената война". Иванов не веднъж е споменавал, че трябва да бъде изграден стратегически съюз с Китай. Хора, като тях все още възприемат Запада, като основен враг. Доколко това отговаря на истината е друг въпрос.

За тях и за военните Путин води грешна политика. Прозападната му политика според тях обрича Русия на провал. Елиминирането на Сердюков е поредното доказателство, че руският президент все повече залага на прозападната политика. Точно по тази причина руският военен министър стана наеудобен.

Досега се открояваха две основни лобита в руската политика. Едното на така наречените "либерали" и другото на бившите колеги на Путин от КГБ. Путин играе ролята на арбитър между двете групировки. Но в последната година се появи нова захлаха , която застрашава този крехък баланс. И това са генералите....








Гласувай:
5



1. bojinkata - Сердюков беше замесен с италианци ...
16.04.2013 15:56
Сердюков беше замесен с италианци -щял да купува ит. колесен танк. И френските "Мистрали"?
В останалото съм съгласен. Медведев е голямата грешка на Путин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 905037
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930