Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2013 11:59 - Заговорът срещу Обама
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 484 Коментари: 1 Гласове:
2



image


Както се очакваше Барак Обама нямаше никакви проблеми на изминалите президентски избори в САЩ. Той успя да си осигури сравнително лесна победа над кандидата на Републиканската партия Мит Ромни. Но еуфорията от спечеленият втори мандат още не беше отминала, когато започнаха да се появяват и първите трудности, които ще бележат вторите четири години на Обама в Белият Дом.

 

Точно след победата в САЩ се разрази една истинска битка по върховете на американските специалани служби. Формален повод стана отстраняването на директора на ЦРУ генерал Дейвид Петреърс. И всичко това се случваше точно преди Обама да е положил клетва като президент. Моментът  не беше избран случайно. На пръв поглед тук става въпрос за разчистване на сметки между различни лобита по върховете на ключовите правителствени структури. Но истината е, че зад това се крият много по-дълбоки проблеми пред, които ще трябва да се изправи американският президент в следващите четири години.

 

 

Първият мандата на Обама премина сравнително лесно и той не беше изправен пред почти никакви трудности във вътрешен и международен план. Основен проблем за него бяха икономическите проблеми на САЩ. Във външнополитически план САЩ избраха пътя на дипломацията, започна и изтеглянето на американските военни от Афаганистан и Ирак.

 

 

Именно тук трябва да се търсят и причините за създалото се в последните седмици напрежение, което досигна кулминацията с отстраняването на генерал Дейвид Петреърс. На този етап е трудно да се каже дали той сам си тръгна или беше отстранен. Тепърва ще се дава отговор на въпросът : Жертва или хищник се оказа генерал Петреърс ?

 

Но това срещу, което ще се изправи Барак Обама през следващите четири години е една силна опозиция от страна на военните. Самите те са по-скоро интструмент на различни корпоративни интереси. И тук на първо място става въпрос за могъщият военно-промишлен комплекс. Повече от ясно е, че политиката провеждана в последните четири години сериозно засегна неговите интереси.

 

От своя страна Обама заложи повече на Уол Стрийт и финансовият сектор. Тези две влиятелни икономически групировки формирани около Уол Стрийт и военно-промишленият комплекс са реално двата стълба, на които се крепи Америка. И всеки един от тях подкрепя по една от основните политически партии в САЩ. Демократите традиционно разчитат на Уол Стрийт, докато военно-промишленият комплекс подкрепя Репулбиканската партия.

 

От това, което се случи в САЩ след победата на Обама можем да си направим извода, че тези две могъщи групи са започнали битка. Следващите четири години в Белият Дом със сигурност няма да бъдат толкова спокойни.

 

Генералите са тръгнали на „война” срещу президента и със сигурност няма да се откажат. На тяхна страна е и семейство Буш. Именно при тяхното упрвавление започна милитаризирането на службите. По този начин кланът Буш елегантно подготвя своето завръщане на политическата сцена в САЩ.

 

Все още е много трудно да се предвиди до къде ще стигнат двете групи в борбата за власт. Дали всичко ще бъда „по правилата” или ще се действа безкомпромисно и от двете страни. Като се има предвид, че битката започна още преди Обама да е положил клетва явно никой няма да прави компромиси в името на победата.

 

Какви точно се целите на хората опълчили се срещу Обама е трудно да се определи на този етап. Дали става въпрсо за обикновенна борба за влияние или ще се направят опити за отстраняване на Обама. На този етап нищо не може да бъде изключено. Подобен сценарии имаше и срещу Бил Клинтън. Въпреки, че тогава причините бяха други.

 

Срещу Барак Обама ще бъдат впрегнати огромни финансови, медийни и политически ресурси. Той със сигурност няма да може да се радва на още четири „безпроблемни” години начело на САЩ. Но това пък му дава много добър шанс да докаже, че е наистина силен лидер. Дали Обама ще успее ?



Гласувай:
2



1. penchoan - Молете се Обама да не успее, защото ...
10.01.2013 12:50
Молете се Обама да не успее, защото ще се пролее много кръв. Но за съжаление болшевишкия режим на Обама няма да се размине.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 898991
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031