Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2018 15:00 - Пагани как Паганини, сука блять!
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1477 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 01.01.2018 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Хорацио да Пагани Историята на забележителната Huayra   image      

Един обект може да изглежда емоционално само когато гениалността от главата, на която е дадена физична форма от майсторски ръце, сърце, страст и душа, оживява и разказва историята си. Един обект може да изглежда емоционално само когато са вложени ръчни човешки умения. Преди векове Леонардо да Винчи е чертал машини като първобитни подводници и хеликоптери, които в наши дни са реализирани заради хилядите технологични нововъведения. Леонардо е забравил обаче да скицира автомобил. През 2010 г. един съвременен Леонардо събира изкуството, архитектурата и инженерството, дори анатомията (моля!?), вдъхновени от Да Винчи, и скулптурира свръхколата Pagani Huayra. Това е Хорацио Пагани. Там, където формата следва функцията.

Името Huayra (жените да не подскачат) не е случайно  - означава бог на ветровете. Колата е повратна точка в автомобилостроенето, защото е нещо средно между самолет и автомобил. В четирите края на колата има по един елерон - плочка свръхздрав метал, който се мести с помощта на хидравлика и насочва въздушната струя на различни страни. В самолетостроенето елероните са онези неща по крилата, които постоянно мърдат нагоре-надолу и насочват самолета. Елероните на Huayra са независими един от друг и играят роля на спойлер, който ту се показва, ту се прибира. Централен компютър изчислява колко притискателна сила е нужна и къде е нужна, движейки елероните в определени моменти. В проекта Huayra ключов елемент за дизайнерския екип са ветровете и полeтът. Трудната задача е била някак да трансформират интелигентните движения и форми, които вятърът създава. Отнело е 5 години на господин Пагани да каже: „Да, колата е завършена." Междувременно стотици хора, готови да платят милиони, просто си чакаха реда на опашката за банички и нямаше какво да кажат. Това е единствен по рода си проект за който и да е автомобил през този век, който да не бъде пуснат в производство само защото има още два-три детайла за довършване.

image Увеличаване image Увеличаване image Увеличаване image Увеличаване

За да докажат, че производството на Pagani Huayra е на върха на автомобилостроенето, производителите правят надписа на задната част на колата - там, където всички гледат, за да разберат каква кола се прави от цяло парче алуминий, което се шлифова на струг за 5 дена. Няма друг аналог в италианската индустрия. Нищо не идва на части или вече сглобено някъде в Китай. Когато си търсели двигателя, Пагани не се оглежда само за мощност и въртящ момент. Той иска нещо повече. За двигателя Хорацио отива не къде да е, а в AMG. Оттам отново ръчно му произвеждат невероятно красиво изглеждащ, звучащ и вървящ V12 двигател с турбини. Освен това той звучи като излитащ реактивен самолет заради шумните турбини. 
Тъй като прецизен двигател изисква същата ауспухова система, ауспуховите тръби са ново произведение на изкуството. Те се създават основно от титаний и на ръка.

Заводът на Pagani се намира в Модена, Италия. Там, където се създават много зверски автомобили от едни други марки. Та точно там, в този малък завод, където работят едва няколко майстори, господин Хорацио е патентовал производството на карбонови елементи и изцяло произвежда карбоновия монокок. Всъщност всяка една част, без изключение, е направена и специално проектирана от екипа. А други части - като двигателя и спирачките (Brambo), са от най-добрите в занаята, и то специално проектирани за Huayra. Всъщност целият този ренесансов панаир се дължи на визията.

При изграждането на колата важен елемент (дори най-важен) е била сигурността на пътниците. Вследствие на което инженерите са проектирали резервоар, който е монтиран в центъра на машината - отдолу, зад седалките. Около резервоара има балистичен материал, който не позволява пробиването и съответно запалването на горивото. Горивните проводи могат да се самоскъсат, когато компютърът засече сблъсък, като по този начин няма да има течове на бензин. Всеки малък детайл - като болт или гайка - е проектиран и произведен специално от Pagani, като така те запазват изключителността си. На всеки детайл пише „Пагани". Дори цялото окачване е проктирано изцяло в стила на машината от друг завод, но намиращ се много близо до този, където се сглобява колата. Хора като Леонардо да Винчи и Хорацио да Пагани продължават да вдъхновяват науката и архитектурата не само когато става въпрос за автомобил, а и за мечти.










Гласувай:
3



1. germantiger - ...
01.01.2018 16:05
Впечатляващо, макар че италианските неща типично по италиански често граничат с кича меко казано.

Наитина се запомня това.
цитирай
2. kolevn38 - Оооо, италианците са уникални - могат да направят зашеметяващ модел, но в същото време
01.01.2018 16:49
germantiger написа:
Впечатляващо, макар че италианските неща типично по италиански често граничат с кича меко казано.

Наитина се запомня това.


Оооо, италианците са уникални - могат да направят зашеметяващ модел, но в същото време държат приза за най-грозен автомобил в Света - Фиат Мултипла.
Всъщност целта ми е да покажа достиженията на отделни хора, способностите им, инициативата, таланта да осъществяват мечтите си. И да подразня червените задници :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086293
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031