Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2010 16:45 - Дали Ердоган попадна в капана на ПКК ? - коментар
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 1608 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 23.07.2010 14:22


Битката за Турция тепърва започва.... Точна така завърших последният си коментар. Това, което не предполагах е , че тя толкова бързо ще навлезе в  своята "гореща" фаза. Става въпрос за активизирането на ПКК. Всичко започна със смъртта на няколко турски войници. Последваха атаки на турската армия на територията на Северен Ирак. Последва кървав атентат в Истанбул. Турският премиер Ердоган заяви, че "определени кръгове използват кюрдите за собствени цели". Едва ли е толкова трудно да се досетим, кого имаше предвид Ердоган. Той дори обвини ЕС, в негласна подкрепа за ПКК. Последваха и нови обвинения срещу САЩ, като допълнение към подкрепата на Турция за Иран в ООН. По този начин само се потвърждава линията на отдалечаване на Анкара от Запада.  Някои хора поставят въпроса дали тя няма да напусне НАТО? Кой печели от активизирането на ПКК?! Естествено "основният заподозрян" би трябвало да  е  Тел Авив. По този начин ще може да се оказва натиск над Анкара. Израел си има "Хамас", значи Турция ще си има "ПКК".  Анкара ще бъде лишена от "моралното право" да осъжда евентуални действия на израелската армия. При това положение обвиненията на турската страна за участие на израелското разузнаване в подкрепа за кюрдите, започват да изглеждат все по-логични. Сега остава да се организира една "хуманитарна мисия" от израелска фондация в помощ на кюрдите. Но защо Турция "нападна ЕС". Едва ли Брюксел има някакво участие. Но не може да се отрече, че при сегашната ситуация членството в ЕС изглежда все повече, като мираж.  От това най-доволни би трябвало да са Париж и Берлин, които нямат никакво желание да делят властта над ЕС с Анкара. Още повече, че католическият възпитаник Херман Ван Ромпой се противопоставя на идеята за мюсюлманска Турция, като част от Европа. Във Вашингтон все повече вземат да недоволстват от претенциите на Турция за "регионална роля" извън тази определена от САЩ. Засега единствените поддръжници на Турция са Русия, Иран и Сирия. Но едва ли Москва ще рискува да се обвърже прекалено силно с Анкара. Много бързо бяха "погребани" амбициите за възраждане на Османската империя. Косово е протекторат на САЩ, другите държави в региона са под контрола на Брюксел.В Близкият Изток има твърде много петрол за да бъде допусната Анкара там.  Къде ще се реализира тази Османска империя  ?  Изглежда Турция твърде бързо си повярва, че някой в съвременния свят ще я остави да добие подобно влияние. Иначе силната турска икономика и мощната армия са добра основа за турските амбиции. Но засега единственото, което беше постигнато с тези действия беше съюз с Москва и Техеран. В този ред на мисли, турските служби би трябвало да са наясно, че "определените кръгове", за които спомена Ердоган няма да спрат подкрепата си за ПКК. Именно това ще бъде инструмента ,с който Турция ще бъде наказан. За съжаление политиката понякога е много мръсно нещо. В Анкара би трябвало да знаят това. Турция "обърна гръб" на своите бивши партньори. А най-лошото е да ти забият нож в гърба.... 




image



Тагове:   дали,   Капана,


Гласувай:
1



1. анонимен - Абдал Ал Мозал
28.06.2010 14:10
Подкрепата на САЩ за Турция ще остане още доста време. Геополитически погледнато в ЕС има два големи лагера- Великобритания(+ частично Италия) срещу Германия + Франция, които засега печелят и контролират ЕС. С влизането на Турция везната ще се наклони силно в обратна посока - към Лондон. (Анкара винаги е била подкрепяна от Великобритания и обратното съответно е вярно)

САЩ има голям интерес от влизане на Турция в ЕС, защото така ще контролира поведението на съюза и ще елиминира един от геополитическите си конкуренти. От друга страна Турция е "маша" на Лондон и Вашингтон в ислямския свят, който е силно консервативен и не се поддава на пряката демократизация от запад. Но в сегашния случай с Газа, турците си повярваха прекалено много и чичо Сам е длъжен да им покаже кой командва "парада" и, че всеки трябва да си знае мястото в "парада".
цитирай
2. polopot - От доста време Турция има втората ...
28.06.2010 15:32
От доста време Турция има втората най-мощна армия в НАТО след САЩ. Сега показват и добри успехи в икономиката на фона на кризата. Това подклажда турските амбиции " за нещо повече" от инструмент за чужди интереси. Явно в Анкара са стигнали до извода, че в тази ситуация няма да могат да реализират своите планове за "сериозна роля на Балканите и в Близкият Изток". Точно по тази причина потърсиха икономически алианс с Москва и заявиха политическа подкрепа за Техеран. Но сега и им показват, че това е било грешка. Тепърва ще става много "горещо". Днес видях, че са затворили небето за израелски самолети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 904440
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930