Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 11:16 - Кой има интерес от конфликта между Северна и Южна Корея ? - коментар
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 1619 Коментари: 3 Гласове:
3



image

  Последните събития на корейският полуостров отново се превърнаха във водеща световна новина. Причината беше обстрела на  южнокорейския остров Йонпьон. Както можеше да се очаква двете страни се обвиняват взаимно за инцидента. Корейската война беше първият сериозен конфликт в началото на Студената война. 20 години след официалният край на Студената война на корейският полуостров продължава да бъде горещо. Истината е, че към настоящият момент "горещ" военен конфликт в близост до границите на Русия и Китай изглежда малко вероятен. Именно твърдата подкрепа на комунистически Китай и пасивната на Русия дават увереност на севернокорейските лидери. Без тяхната подкрепа досега Пхенян щеше да е капитулирал. От другата страна на барикадата се намират САЩ и Япония, които твърдо стоят зад Сеул. Този продължаващ конфликт не може да се разглежда самостоятелно. Той обхваща изключително широко гама от геополитически, идеологически и икономически въпроси. На първо място от идеологическа гледна точка той се явява поле на сблъсък на комунистически Китай и от друга страна САЩ като демократичен лидер на съвременният свят. Повече от ясно е, че Пекин се стреми да демонстрира предимствата на своя проект, като оказва безрезервна подкрепа на Пхенян. Предизвикателство, което от Вашингтон приемат. От геололитически аспект тук се преплитат много международни интереси. От една страна постоянното военно напрежение дава добра възможност на САЩ да имат военно присъствие в района и то в близост до границите на Китай и Русия, а това не се харесва в Пекин и Москва и допълнително усложнява обстановката. Трябва да споменем и че, Сеул е традиционен клиент на военните корпорации на САЩ. Самият факт че Северна Корея беше включена в "оста на злото" е доказателство за дългосрочните ангажименти на Вашингтон. Именно потенциалната ракетна заплаха на Северна Корея срещу САЩ беше един от аргументите за изгражданата ПРО. Така, че изострянето на конфликта само работи за тази стратегия. Това дава и добра възможност американците да продължават да имат военното  присъствие в Япония. Истината е, че във военно политическата област Токио е напълно зависим от  САЩ. Въпреки, че не така стоят нещата в икономическата сфера. Така стигаме до най-логичният въпрос. Възможно ли е обединение на Северна и Южна Корея ?
 От подобен развой на събитията най-печеливши ще бъдат Сеул и Пхенян. Една обединена Корея ще комбинира военната мощ на севера с икономическата на юга. Ракетите на Пхенян в комбинация с телевизорите и колите на Сеул ще създадат една мощна военно-политическа  и икономическа сила в този района на света. При такъв развой на събитията ролята на САЩ,Япония, Русия и Китай допълнително ще намалее. Ще се появи нов силен играч в този район на света. САЩ ще трябва да се изнесат от полуострова. Икономическата мощ на Токио ще спадне. Русия и Китай ще имат нов могъщ съсед на своите граници. Изглежда, че на този етап водещите сили в света нямат никакъв интерес от мирно разрешение на този конфликт. По един много странен но логичен начин, конфликта между Севера и Юга е в тяхна полза. 


Тагове:   Южна,   между,


Гласувай:
3



1. estirbg - Нищо ново под слънцето!
25.11.2010 20:07
Твърде познати подобни моменти имаме както в родната история, така и в европейската - още не е заличен споменът за изкуствено разделената Германия. Много осезателно си прозрял евентуалното икономическо и политическо силно присъствие на един регенериран съюз между естествено принадлежащите си Южна и Северна корея. Коментарът ти напълно подкрепя и библейското пророчество за нарастващата хегемония на САЩ (втория звяр според пророчеството в "Откровение на Йоана") в световен мащаб. С удоволствие бих го лепнала към моя "Библейски пъзел"...:)))
цитирай
2. polopot - Щом моите думи подкрепят дори би...
25.11.2010 20:29
Щом моите думи подкрепят дори библейските пророчества, можеш да го лепнеш навсякъде където прецениш. Иначе всички факти сочат, че продължаващият конфликт е по-изгоден за водещите страни от мира.
цитирай
3. polopot - Ето и потвърждението на моите ду...
17.12.2010 13:25
Ето и потвърждението на моите думи:

Япония обновява армията си с $280 млрд
http://news.ibox.bg/news/id_1897282472

Да видим сега колко от тия 280 млрд. ще потекат към американският ВПК....
Хем в условията на криза стимулират икономиката чрез военни поръчки и отделно утежняват положението на икономика номер 2 в света- Япония. Вместо за друго тия пари ще отидат за ненужни оръжия...С един куршум два заека...Не може да се отрече, че добре са го измислили...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 899317
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031