Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2011 14:26 - Дали терорът в Русия скоро ще спре ?! - коментар
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 2257 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
За съжаление отново станахме свидетели на чудовищен атентат. Къде трябва да се търсят причините за това, което се случи в Москва ? Руските служби, международният тероризъм или чеченските терористи. Истината е, че всичко това, което стана на летище "Домодедово" не може да се разглежда като отделен случай. То е част от голямата картина на всичко, което се случва и предстои да се случи. Ако някой в Москва можеше да си представи какви ще бъдат последствията от воините в Чечения в началото на 90-те, вероятно руснаците доброволно щяха да молят чеченците да се отделят от федерацията. Още тогава беше моделирано въвличането  на Русия във всичко, което предстоеше да се случва. Няма да е лишено от логика ако кажем, че една от основните цели на войните в Чечения беше целта Русия също да се сблъска с тероризма. Разбира се тогава никой не е предполагал, че нещата ще придобият подобни измерения. Много преди атентатите от 11 Септември, много преди войната в Ирак и всичко онова, което по един или друг начин доведе до засилване на  явлението "международен тероризъм". Последваха атентати в Мадрид и Лондон.
САЩ и НАТО имат в лицето на "Ал Кайда" своят кошмарен образ на международният тероризъм. Подобен кошмар сега започва да преследва и Русия. Повече от красноречива изглеждаше и изказването на генералният секретар на НАТО : "Това е обща заплаха и ние сме длъжни да й се противопоставим. НАТО изразява своята солидарност към народа и правителството на Русия." Обама от своя страна заяви: "ние ще продължим заедно с вас борбата срещу тероризма". Твърде красноречиви изказвания, които подсказват, че поне на политическо ниво се прави извода, че Москва и Запада са от една и съща страна на барикадата. Истината е, че Русия винаги е имала резервирана позиция към "войната срещу тероризма" и първоначално отказа да се придържа към общи действия. Но именно Москва страда твърде много от него...клането в Беслан, заложниците в театъра, атентата в метрото и сега този на летището. Така погледнато Русия даде много повече жертви във войната с тероризма отколкото много други държави. Интересно беше и изказването на Путин, че „по предварителни данни, настоящият атентат няма отношение към Чеченската република”. Тук Путин или не казва истината за да не предизвика допълнителна паника и анти-чеченски настроения или знае нещо, което не иска да каже. По този начин той сякаш не бърза да дава конкретен образ на виновника за атентата. Какъв ще бъде отговорът и какво ще предприема Москва след тези атентати. Най-логичното е да има допълнително засилване на мерките за сигурност и нарастване на ролята на службите. Руският премиер заяви: "Не се съмнявам, че това престъпление ще бъде разкрито и че възмездието е неизбежно." Силовият отговор на атентата е неизбежен, просто защото няма друг възможен. Но остава открит въпроса дали някой нарочно не се опитва да вкара насила Москва във "войната срещу тероризма" ?! За съжаление някои експерти вече обявиха, че в Русия е толкова опасно колкото и в Израел.
  След атентатите от 9.11 американците заявиха, че "войната срещу тероризма ще продължи най-малко 50 години". Дали тази нова "глобална война" ще бъде предпоставка за предприемането на действия, които тотално ще променят живота на всички хора. Не бива да се пропуска факта, че  тероризмът по един или друг начин върви "ръка за ръка" с фанатичният ислям. Въпреки, че е ужасно грешно това по-един зловещ начин навива спиралата на недоверието по оста "християни - мюсюлмани". Никой не може да го отрече, атентаторите почти винаги са от мюсюлмански терористични организации а жертвите християни. Ако когато подобни действия подклаждат огъня на едно "религиозно противопоставяне" нещата могат да стана наистина страшни. Някои го нарекоха "Сблъсъка на цивилизациите", други още не могат да определят този зловещ феномен. Дали "войната срещу тероризма" ще доведе до един остър сблъсък по на християнската с мюсюлманската общност. И дали този сблъсък след време ще послужи, като основа за изграждането на един нов свят лишен от религиозни и цивилизационни конфликти ?! За добро или лошо Русия е твърде голяма и важна страна за да остане настрана от тези глобални предизвикателства. Дали заради собствени грешки в миналото, дали заради сегашният си избор или просто защото е съставна част от модерният глобален свят, Русия също ще продължи да се сблъсква с ужаса на тероризма. А може би Руската Федерация, като страна в която живеят над 30 милиона мюсюлмани ще успее да намери нова формула за решаването на този най-сериозен проблем на XXI век. Тепърва предстои да разберем....



Гласувай:
6



1. boristodorov56 - Трагедия!
27.01.2011 14:50
Може отговор на въпроса могат да дадат хилядите сираци, вдовици и близки и приятели на близо 1,5 милиона убити в Чечна от руският империализъм?
цитирай
2. polopot - Интересното в случая е друго. . . . ...
27.01.2011 16:54
Интересното в случая е друго.... Руснаците категорично отхвърлят "чеченска следа" в атентатите. Това първо го обяви Путин. Медведев заяви, че една от целите на атаката е била провал на руското участие на форума в Давос. Това по принцип не e цел на терористи още по-малко на чеченските. Разбира се всичко това може да се прави с цел да се отклони вниманието от "чеченските терористи".

Още повече, че според руснаците следите водят към Пакистан...Същият този в Пакистан, в който НАТО и Русия преди време правиха съвместни операции.

Отдавна има предположения, че Пакистан ще бъде новият Афганистан....Според някой експерти войната срещу тази държава е въпрос на време. Та въпросът е дали тези атентати не бяха използвани, като повод за да могат облаците на Пакистан да се сгъстят още повече....

Интересно е в тази ситуация каква ще бъде позицията на Русия и дали тя ще претърпи промяна след тези атентати ?!
цитирай
3. grigorsimov - Кои са истинските терористи?
27.01.2011 19:37
"Русия е страната с най-много атентати през последното десетилетие (като се изключат Афганистан, Пакистан и Ирак, които са наистина полета на бойни действия" (Цитат от постинга на meto76).
А нима положението с "войната срещу тероризма" не е същото в Палестина, Ирак и Авганистан? И нима не по същия начин се оправдават отмъщенията срещу предполагаемите, а по-скоро - набедени терорист! Още повече, че в повечето, ако не и във всичките случаи на големи терористични "атаки", истинските извършители съвсем не са така ясни, както винаги ни убеждават медиите, независимо дали това са медиите от Москва или от Вашингтон. Даже доказателствата са в полза на съвсем не налудничавата теза, че терористичните "атаки" се предизвикват умишлено, за оправдаване на последващи, иначе с нищо не оправдани, агресии и терор над цели народи и държави.
Вижте никак не розовото положение в Ирак, Авганистан и Чечня. А също и в Палестина. Вижте броя на жертвите и масовостта на пострадалите от уж оправданите отмъщения, и ги сравнете с броя на жертвите от атентатите, които са използвани само за повод!
Нека не си затваряме очите пред очевидните резултати от едно такова сравнение, между броя на жертвите от уж самоинициативните терористи, и от броя на жертвите от войските на държавите, дето уж се борят, и даже воюват "срещу" тероризма!
"Коалицията на желаещите" която води войната срещу тероризма е съставена от уж християнски страни, а Християнството категорично забранява даже и мисълта за отмъщение!!
Нека не си затваряме очите!

Това е мой коментар към постинга на meto76:
Как Русия си създаде сама проблема с ислямския тероризъм?

цитирай
4. zahariada - Привет!
27.01.2011 20:00
Направи ми впечатление, че между загиналите няма израелци или евреи изобщо. Така беше и при кулите-близнаци.
цитирай
5. анонимен - РУСИЯ ,ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕ ДА "ОСВОБОЖДАВА" И "ПРОБЩАВА"....
27.01.2011 22:50
....СВОИТЕ НЕПОСРЕДСТВЕНИ СЪСЕДИ И ПО-СЛАБИ ДЪРЖАВИЦИ!
ТАЗИ ПОЛИТИКА НА АСИМИЛАЦИЯ НА СЪСЕДНИ ТЕРИТОРИИ ,ВЕЧЕ Е "НЕТЪРПИМА" ЗА СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ!
РУСИЯ ,ТРЯБВА ДА СКЪСА ЗА ВИНАГИ, СЪС СТАРИТЕ СИ ИМПЕРСКИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ АМБИЦИИ ,ЗА ДИКТАТ И ВЛИЯНИЕ НАД СЪСЕДИТЕ СИ И СВЕТА!
ТОВА ВРЕМЕ --ОТМИНА БЕЗВЪЗВРАТНО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 898819
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031