Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2012 19:45 - Facebook срещу В Контакте
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Тези дни в Москва се проведе една изключително интересна среща. Руският премиер Медведев се срещна с Марк Зукърбърг. Последният според официалната версия се води създател на социалната мрежа. В действителност са му дадени 20 сиви тениски и малко джобни за да се прави на милиардер. От своя страна Медведев играе ролята му възложена от Путин.

Фактът, че Медведев се срещна със Зукърбърг никак не е случаен. Именно на руският премиер е отредена ролята на про-западно ориентиран политик. Точно по тази причина той прие официално в премиерската резиденция "Горки" Зукърбърг. "Собственикът" на компания чието създаване беше проектирано и осъществено в кабинетите на американските служби.

Със сигурност това много добре се разбира от руснаците. Точно за това Путин въобще няма профил в социалната мрежа. Това по един  символичен начин показва какво е неговото отношение .Друг интересен момент е, че водещата социална мрежа в Русия е "В Контакте", която представлява руски аналог на Facebook. Публична тайна е, че тя се подкрепя от руските власти. На този фон много интересно изглеждаше изявленито на Зукърбърг, че американската социална мрежа разглежда и "евентуалното присъствие на Facebook в Русия не само като социална мрежа, но и ситуирана като център за изследване и разработка на авангардни продукти."

Това означава, че американците опипват почвата какви са шансовете буквално да се "разположат" в Москва, пък макар и като социална мрежа. Направени бяха и опити да се засили влиянието на Facebook в Русия. Ясно е, че изоставането от руската социална мрежа не им се харесва много.


image

В Контакте -  социална мрежа по руски


Не по-малко интересна е и руската социална мрежа. "В Контакте" е създадена през 2006 година. Точно 2 години след американската мрежа. Все пак тово означава, че в Москва сравнително бързо са се ориентирали в обстанвката. Разбира се не може да се отрече, че им е липсвала малко фантазия. За разлика от Зукърбър, който създава своята мрежа още в университета, руският аналог в това отношение е много по-успешен. В руският вариант създателят Павел Дуров я създава веднага след като завършва Санкт-Петербурският държавен университет. В Москва поне са го оставили да завърши на спокойствие.

Всъщност същият университет е завършил и руският президент Владимир Путин. Явно бившият подполковник от КГБ се чувства много горд, че един млад възпитаник на неговият университет е успял да създаде "В Контакте". Въпреки, че явно не иска да си го признае и няма профил дори в руската социална мрежа.

Не по-малко интересна е и собствеността на руската социална мрежа.През 2007 е създадена компанията "LLC V Kontakte". Съдружници в нея са Вячеслав Мирилашвили  (60%), Павел Дурво (20 %), Михайл Мирилашвили  (10 %) и Лев Леваев (10 %).

От всички изброени се откроява името на Михайл Мирилашвили. В ранните си студентски години е част от организираната престъпност в Санкт Петербург. Бил е близък до основателя на групировката "Фета", един от основателите на организираната перстъпност в Санкт Петербург.  Участва в няколко масови сбиваиня. През 2001 е арестуван за отвличане в Грузия, а през 2002 е осъден от съдът в Санкт Петербург  на 12 години затвор. По-късно се споразумява за намаление на присъдата на 8 години в лек режим. Член е на Руският еврейски конгрес.
Неговият син Вячеслав Мирилашвили пък контролира 60 % от компанията, която е била собственик на "В Контакте", преди продажбата на офшорката.


Сега собственик се води регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка  "Doraview Limited". Което на практика означава, че собственоста е напълно анонимна и неясна. Руската компания Mail.ru публично оповести, че има 39.99 % от компанията.

Реално собственоста и на руската социална мрежа остава леко неясна. Американският вариант е на същият принцип, като елегантно е маскиран с различни компании на "венчър капиталисти", които финансираха Зукърбърг.  Руският аналог е малко по груб. Там първо отиваш в затвора за по-сигурно. Пък после искаш, не искаш ставаш акционер в социалната мрежа. Но в Москвя явно им трябва време да свикнат с новите реалности. Пък и там винаги са действали малко по-твърдо.

За всеки случай и фамилята Мирилишвили и Марк Зукърбърг са с еврейски произход. Така пак ще се поддържа жива "еврейската конспирация". Тук руснаците добре са схванали за какво става въпрос.

Такива изводи могат да се направят от визитата на Марк Зукърбръг в Москва. Медведед пак се правеше, че не разбира за какво става въпрос. А пък Путин за по-сигурно въобще не се занимаваше с глупости. Все пак това е и пълно отражение на реалната геополитичска обстановка в момента. Преди Русия и САЩ брояха медалите на олимпиадите и ядрените бойни глави. Сега към това състезание трябва да добавим и абонатите в социалните мрежи. Някак си съвсем в духа на Студената война. Това отразява и водената от Путин политика, като все пак предлага някакви компромиси и договорки.

Напълно противоположна е позицията на Пекин. Там въобще не им е до дипломация. Facebook продължава да е тема табу. Явно на никой в Китай не му се занивама с глупостите на "социалната мрежа".





/ коментар на автора /













Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 898894
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031