Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2012 19:36 - Какво става в Русия ?
Автор: polopot Категория: Политика   
Прочетен: 1049 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 11.10.2012 19:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Путин ! Кой всъщност е руският президент ?! Защо точно той продължава да бъде една от най-загадъчните фигури в международната политика ? Накъде този човек води Русия. Към бляскавото бъдеще на могъща евразиатска държава. Или ще я превърне в суровинен придатък на Запада? Или може би към нова революция ?

Какъв всъщнот е Путин ? Чекист, капиталист, олигарх, патриот или може би предател. Изклчително трудно е да се направи точна оценка на руският президент. Не само защото ситуацията в която се намира Русия е много сложна. Първо беше крахът на СССР, последваха Горбачов и Елцин. И точно след тях се появи Путин. За никого не е тайна, че Путин дойде на власт след "мек преврат" на руските служби. Елцин едва ли е бил в състояние да разбере дори кого е назначил за премиер. Последвалата оставка на Елцин вероятно е била ултиматум на службите и може би военните. Това бяха обстоятелствата, които доведоха на власт подполковникът от КГБ Владимир Путин.


Заместник-кмет на Санкт Петербург, шеф на ФСБ, премиер и после президент. На пръв поглед Путин твърде бързо стигна до върха на руската политика. Само за период от няколко години той направи скок от заместник-кмет до президент. Повече от ясно е, че въпреки личните качества на руският лидер други фактори стояха зад неговият бърз възход. Но какво точно доведе в Кремър един подполковник от КГБ ?

На първо място това беше отчаянието, което беше обзело русанците. Елцин определено не беше човек, който можеше да спечели симпатиите им. Ако в ранният си период той все пак се радваше на някакви симпатии сред част от руснаците то "късният Елцин" вече беше неспасяем. Появилата се класа на олигарсите и тежките последици от крах на СССР доведоха до отчаяние мнозинството руснаци. Именно в тази обстановка и в разгара на кофликта в Чечня на хоризонта се появи Владимир Путин.

И до днес много руснаци говорят за него, като за "първият президент от когото не се срамуваме". Това е много показателно. И това е повече от ясно. На фона на изпълненията на Елцин всеки един висш чиновник в Русия щеше да отговори на горното описание. Можеше да е Кириенко, можеше да е Лужков. Вместо това изборът падна върху Путин.

И до днес продължава да се спори кой точно има най-голяма заслуга за възхода на Путин. Бившите му колеги от КГБ или "семейството на Елцин". По всяка вероятност първоначално се стигна до някакъв компромис между т.нар. "силоваци" и олигархичните кръгове. И двете групи бяха заинтересовани от отстраняването на Елцин. Първите търсеха гаранции за своето състояние и имунитет срещу евентуално преследване. От друга страна бившите му колеги от службите, получиха възможност за завръщане. Именно върху този сложен компромис вероятно беше реализиран "проектът Путин". И вече 12 години Русия се управялва по този начин. Два могъщи властови клана са си поделили властта. А Путин е просто един компромисен вариант. Той идеално пасва на интересесите и на двете групи.

Това много добре може да си проличи в политиката на Путин. Всеки, който много внимателно следи ситуацията в Русия ще стигне до същият извод.  Той умело се опитва да я представи, като "политиката на двуглавият орел ". Русия като "велика евразиатска държава", мост между Изтока и Запада. Но това всъщност е просто едно отражение на сложната обстановка, в която Путин е принуден да управлява. Той трябва да гарантира интересите и на двете групировки. И на чекистите и на олигарсите. И на про-западните и на анти-западните. И на тези, които искат  Русия да е със Запада и на тези, които искат съюз с Китай.

В тази сложна "война" имаше няколко моменти, в които нервите и на двата лагера не издържаха. Първият такъв случай беше "Ходорковски". Той стана първата "жертва" от кръга на олигарсите. Тук водеща роля имаше Игор Сечин. Дори самият Ходорковски потвърди, че именно негова е била идеята да му вземе "Юкос". Ако разбира се това е вярно. Но е напълно възможно силовите кръгове да са атакували без разрешението на Путин. Или може би вече са били толкова могъщи, че не им е било нужно.

Много малко хора помнят, че преди ареста на Ходорковски се подготвяше създаването на компанията "ЮкосСибнефт". Фирмите на Абрамович и Ходорковски подготвяха създаването на могъща енергийна компания конкурент на държавният "Газпром". Днес "Сибнефт" се нарича "ГазпромНефт", а от "Юкос" се роди държавният петролен гигант "Роснефт". Това беше и най-сериозното поражение на групата водена от руските олигарси. Под ударите попаднаха още Березовски и Гусински.

Но Путин не продължи войната с тях. Стигна се до нов компромис. Ходорковски беше пратен в затвора, а на Абрамович бяха платени 10 млрд.долара за "Сибнефт". Последният беше назначен за губернатор и ръкопляскаше на речите на Путин. Но това не беше "краят на олигарсите", както някои грешно предполагаха. Нищо подобно. По-късно идеологът на приватизацията в Русия Чубайс заяви, че "Путин е наше момче". Появиха се и нови олигарси - депутати от "Дума"-та и такива с портрети на Путин в кабинетите си.

И до днес Путин не може да даде смислено обяснение защо Ходорковски е в затвора, а пък Абрамович и Усманов притежават два от най-популярните английски футболни клубове. Защо техните компании не бяха национализирани по "модела Ходорковски". Едва ли такива олигарси са най-съвестните данъкоплатци в Русия. Това явно беше поредният компромис при управлението на Путин.

Цялата "ера Путин" ще се запомни точно с това. На военните казва, че ще има нови балистични ракети срещу Запада. Но в същото време оставя капиталите да изтичат на Запад. На чекистите казва, американците все още са основният враг. Но на международната арена почти всичко беше договорено с тях. Путин изгони американските НПО от Русия. Но веднага след изборите даде нефтени залежи на "ЕксънМобил" (клана Рокфелер). И така вече цели 12 години.


До края на мандата на Путин едва ли нещо ще се промени. Но неговите последни години в Кремъл ще бъдат решаващи за съдбата на Русия. С наближаването на края на Путин борбата между двата властови клана ще се изостря все повече и повече. Не е ясно дали Путин ще успее да бъде арбитър до самият край. Едните искат да останат часто от съвременната "руска аристокарция". Другите питат как така руската база в Сирия е под заплаха. Едните гледат към Лондон и Брюксел, другите към Пекин.

Повече от ясно е, че борбата която ще се заформи с оттеглянето на Путин ще е на живот и смърт. Именно тук се крие най-голямата загадка. Кой ще наследи Путин ? Кое лоби ще се окаже по-силно ? От този избор ще зависи не само бъдещето на Русия. Това ще има отражение и върху цялата световна политика. Доли т.нар. "либерали" ще победят или Путин ще остане верен на бившите си колеги. Парадоксът е, че с изострянето на международната обстановка някъде там на хоризонта ще се появят и генералите. Не е изключен и вариантът Путин да бъде елиминарн по "модела Елцин". Въпреки, че към настоящият момент това изгелжда малко вероятно.

Кой ще влезе в Кремъл след Путин ?


/коментар на автора/









Гласувай:
8



1. polopot - http://watchtowerman. blog. b...
01.11.2012 17:56
http://watchtowerman.blog.bg/politika/2012/10/25/rusnacite-napuskat-siriia.1013448
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polopot
Категория: Политика
Прочетен: 898114
Постинги: 319
Коментари: 1082
Гласове: 2262
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031